szerző:
Eduline

Történelmi és földrajzi atlasz, négyjegyű függvénytáblázat és helyesírási szótár - ezek nélkül ne induljatok el az érettségire, hiszen hiába tanultok sokat, minden képletet és dátumot képtelenség megjegyezni. Utánajártunk, milyen legális puskákat használhattok a vizsgán.

Földrajzi és történelmi atlasz: a legjobb puska

A földrajzi atlasznak a középszintű írásbeli érettségi második részénél, illetve a közép- és az emelt szintű szóbelin is hasznát vehetitek, míg az emelt szintű írásbelin nem használhatjátok. Mivel rengeteg adatot tartalmaz, nem árt a vizsgák előtt átlapozni, és megjegyezni, hogy mit hol találtok - így nem a vizsgán kell majd értékes perceket töltenetek a keresgéléssel.

©

Nem túlzás, a történelmi atlasz a legjobb legális puska az érettségin - közép- és emelt szinten, a szóbelin és az írásbelin is használhatjátok, igaz, emelt szinten csak az írásbeli második részének megoldásához.

Négyjegyű függvénytáblázat és periódusos rendszer

A matematika-, a kémia- és a fizikavizsgán is használhatjátok a négyjegyű függvénytáblázatot. A diákok különféle kiadványok közül választhatnak, a Studium Generale oktatói a középszinten érettségizőknek a sárga színűt, az emelt szinten vizsgázóknak a fehér színű változatot javasolják – vannak ugyanis olyan képletek, amelyek csak az egyikben szerepelnek.

„A négyjegyű függvénytáblázattal a kettest, sőt akár a hármast is összehozhatják azok a diákok, akik egyébként nem készültek a vizsgára. Persze ehhez nagyon rutinosan kell használni a kiadványt a középszintű matekérettségin” – mondta az eduline-nak Budai Márton, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője. A négyjegyű függvénytáblázat használatáról itt olvashatjátok részletes összefoglalónkat.

A közép- és emelt szintű matekérettségire bármelyik kiadást bevihetitek, egyedül az emelt szintű szóbelin nem lehet használni, de a tanároktól kérhettek külön az emelt szintű érettségire összeállított képlettárat. Matek-, fizika-, biológia-, földrajz- és kémiaérettségin is használhattok számológépet  – de csak olyat, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. Emellett szükségetek lehet körzőre, vonalzókra és szögmérőre is.

Helyesírási szabályzat

A magyarérettségin továbbra is használhattok helyesírási szabályzatot, minden teremben négyet kell biztosítani a vizsgázóknak. A dolgozat végén érdemes ellenőrizni a földrajzi neveket, illetve az összetett szavakat is, a hibák miatt ugyanis akár tizenöt pontot is levonhatnak. A helyesírási szótárt a töriérettségin is használhatjátok.

Minden infó a 2014-es érettségiről

Így változnak az érettségi szabályai 2014-ben

A 2014-es tavaszi érettségi vizsgaidőpontjai

Legális puskák a matekérettségin: hogyan érdemes használni a négyjegyű függvénytáblázatot?

Milyen költők és írók kerültek elő a leggyakrabban a magyarérettségin?

Középszintű feladatsorok és megoldások magyarból

Középszintű feladatsorok és megoldások matekból

Emelt szintű feladatsorok és megoldások történelemből

Emelt szintű feladatsorok és megoldások magyarból

Középszintű feladatsorok és megoldások biológiából

Ezek a legnehezebb témakörök a matekérettségin

Középszintű feladatsorok és megoldások németből

Középszintű feladatsorok és megoldások angolból

Kidolgozott érettségi témakörök matekból, történelemből és magyarból

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!