szerző:
Eduline

Helyesírási szabályzat, számológép, négyjegyű függvénytáblázat, történelmi és földrajzi atlasz - ezekre a segédeszközökre biztosan szükségetek lesz a két hét múlva kezdődő érettségi vizsgákon. Összegyűjtöttük, mikor használhatjátok a "legális puskákat": közép- és emelt szinten, szóbelin és írásbelin.

©

A leghasznosabb segédeszköz a matek-, a fizika- és a kémiaérettségin a négyjegyű függvénytáblázat. A több mint harminc éve használt képlettárban megtalálhatjátok a legfontosabb matematikai, fizikai, kémiai és csillagászati összefüggéseket, a számítási feladatokhoz nélkülözhetetlen adatokat és táblázatokat.

A függvénytáblázatot a közép- és az emelt szintű írásbeli matekérettségin is használhatjátok (bármelyik kiadást, akár többet is), egyedül az emelt szintű szóbeli vizsgán tilos elővenni a saját példányt, a vizsgabizottságnak azonban biztosítania kell olyan képlettárat, amely tartalmazza a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket. A közép- és emelt szintű, írásbeli és szóbeli fizika- és kémiaérettségin egyaránt lehet használni a függvénytáblázatot.

Készüljetek velünk az érettségire

Május 3-án kezdődik a 2013-as tavaszi érettségi időszak: a beosztást itt találjátok.

Az eduline és a Diáktanítók Online közös magyar és történelem előkészítőjével minden hétköznap egy-egy fontos témakört ismételhettek át: itt megtaláljátok az eddigi témákhoz vezető linkeket és azt is, milyen videókra számíthattok a következő hetekben.

A matekérettségire az eduline és a matekmindenkinek.hu közös felkészítőjével gyakorolhattok: az összes oktatóvideót itt találjátok.

Szerviz vagy szervíz, májushurka vagy május hurka? A legjobb online helyesírási teszteket itt gyűjtöttük össze, itt pedig olyan iPhone-alkalmazásokat találtok, amelyekkel a buszon vagy sorban állás közben is gyakorolhattok.

Számológépet a matek-, a kémia-, a fizika-, a földrajz- és a biológiaérettségin is használhattok, de csak olyat, amely „szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas”. A feladatokhoz szükségetek lehet körzőre, vonalzókra és szögmérőre is.

Helyesírási szabályzat

Az írásbeli magyarérettségin továbbra is használhattok helyesírási szabályzatot, termenként legalább négy példánynak kell lennie. Érdemes a dolgozat végén ellenőrizni, hogy jól írtátok-e a földrajzi neveket és az összetett szavakat, a hibák miatt ugyanis akár tizenöt pontot is veszíthettek. Helyesírási szabályzatot a töriérettségin is használhattok, legalább három példánynak kell a teremben lennie.

Az irodalmi szöveggyűjteményt csak a szóbeli érettségin használhatjátok - mivel a tanárok a vizsga előtt ellenőrzik, hogy nincsenek-e jegyzetek a kötetben, érdemes teljesen szűz példányt vinni.

Történelmi és földrajzi atlasz

A történelmi atlasz is a legjobb legális puskák közé tartozik, mindent megtaláltok benne, ami csak kell: évszámokat, ábrákat és uralkodói adatokat. Az atlaszt közép- és emelt szinten, az írásbelin és a szóbelin is használhatjátok, a vizsga előtt azért érdemes átnézni, mit hol találtok. Fontos: szűz példány kell, úgyhogy radírozzátok ki a korábbi jegyzeteket.

A földrajzi atlasznak is hasznát vehetitek – a középszintű írásbeli második részénél és a szóbelin, valamint az emelt szintű szóbelin használhatjátok, az emelt szintű írásbelin viszont nem.

Tantárgy Középszintű írásbeli Középszintű szóbeli Emelt szintű írásbeli Emelt szintű szóbeli
Magyar nyelv és irodalom Helyesírási szótár Irodalmi szöveggyűjtemény, gyűjteményes kötet vagy más nyomtatott dokumentum Helyesírási szótár Irodalmi szöveggyűjtemény, gyűjteményes kötet vagy más nyomtatott dokumentum
Matematika Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Függvénytáblázat, számológép, körző, vonalzó, szögmérő Képlettár, számológép, körző, vonalzó, szögmérő
Történelem Középiskolai történelmi atlasz, helyesírási szótár Középiskolai történelmi atlasz Középiskolai történelmi atlasz (csak a feladatsor második részéhez), helyesírási szótár Középiskolai történelmi atlasz
Földrajz A feladatlap második részéhez: középiskolai földrajzi atlasz, számológép, körző, vonalzó Középiskolai földrajzi atlasz Számológép, körző, vonalzó Középiskolai földrajzi atlasz
Biológia Számológép Állat és Növényismeret c.
könyv vagy ezzel egyenértékű
információt tartalmazó egyéb kiadvány, illetve kísérlethez szükséges eszközök
Számológép Számológép
Fizika Függvénytáblázat, számológép Függvénytáblázat, számológép, kísérleti eszközök, mérőműszerek
Függvénytáblázat, számológép Függvénytáblázat, számológép, kísérleti eszközök, mérőműszerek
Kémia Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép
Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép, kísérleti eszközök
Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép Függvénytáblázat, periódusos rendszer, számológép, kísérleti eszközök
Idegen nyelv Nyomtatott szótár (csak a feladatlap negyedik részéhez), CD-lejátszó a vizsga harmadik részéhez - Nyomtatott szótár (csak a feladatlap negyedik részéhez), CD-lejátszó a vizsga harmadik részéhez -
Informatika Vonalzó, számítógép a megfelelő szoftverekkel Nyomtatott és elektronikus források, internetkapcsolattal
rendelkező számítógép
Vonalzó, számítógép a megfelelő szoftverekkel Nyomtatott és elektronikus források, internetkapcsolattal
rendelkező számítógép