szerző:
Eduline

A gyógyszerészet interdiszciplináris tudomány, ezért a kémia és a biológia mellett matematikai és fizikai háttértudásra is szükségük van a gyógyszerészképzést választó hallgatóknak – mondta az Eduline-nak a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémiai Intézetének munkatársa, akivel a kémiaérettségi napján beszélgettünk. A kémia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának.

©

„Az anyagismeret nagyon fontos a gyógyszerészi és az orvosbiológiai tudományokban is, illetve azok a molekuláris szintű – mind kémiai, mind biológiai – ismeretek is lényegesek, amelyeket az egyetem képzésük egy-két félévében sajátítanak el a hallgatók. Ezeknek a megértéséhez az alapszintű kémiai ismeretekre szükség van. Gyakorlatilag mindegyik középiskolai kémiai témakör fontos” – mondta Dr. Nyúl Eszter, a PTE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Intézet tudományos segédmunkatársa a gyógyszerészeti tanulmányok megkezdéséhez szükséges ismeretekről, hozzátéve: az elektrokémiai és a reakciókinetikai ismeretek elsajátítása is szükséges, „ezekkel a témákkal a középiskolában is foglalkoznak a diákok, ha máshol nem, az emelt szintű érettségire felkészítő fakultációs kurzusokon biztosan szóba kerülnek”.

Emelt szintű érettségi kémiából vagy fizikából?

A gyógyszerészképzésre jelentkezőknek biológiából kötelező emelt szintű érettségit tenniük, emellett dönthetnek, hogy kémiából vagy fizikából választják a nehezebb, egyben több pontot érő emelt szintű vizsgát – a PTE munkatársa szerint azok a hallgatók sem kerülnek hátrányba a tanulmányaik során, akik nem kémiából, hanem fizikából tesznek emelt szintű érettségit. 

Kémiaérettségi: minden infó elsőként itt!

Péntek reggel a kémiaérettségivel folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon - az Eduline-on ma is megtaláljátok a friss infókat a feladatokról. A kémia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának. 08:11Milyen az emelt szintű érettségi kémiából? Holnap érettségiznek a diákok kémiából emelt szinten is, de mi alapján zajlik az értékelés, hány pontot érnek a feladatok, és milyen lesz a szóbeli?

„A gyógyszerészet egy interdiszciplináris tudomány, ezért matematikai, fizikai ismeretek is kellenek a kémia és a biológia mellett, elsősorban a diagnosztikához, a műszeres módszerek megértéséhez, atomfizikai ismeretek elsajátításához szükséges. Ezek miatt fontos, hogy matematikai-fizikai háttértudással is rendelkezzenek a hallgatók” – magyarázta, hozzátéve: ha valaki fizikából érettségizik, kémiai tanulmányait pedig már másfél-két éve befejezte a középiskolában, annak érdemes átnéznie a középiskolai kémiai tananyagot, „itt az egyetemen arra már nem tudunk időt fordítani, hogy a tudásbeli hiányosságokat pótoljuk, mindenképpen hasznos, ha a leendő hallgatók felfrissítik az ismereteiket”.

„Azt lenne nagyon fontos megvalósítani a lehetőségekhez mérten minél jobban, hogy a hallgatók, mire bekerülnek az egyetemre, egy alap manualitást, gyakorlatot szerezzenek a laboratóriumban is” – válaszolta Dr. Nyúl Eszter arra a kérdésre, hogy mely témakörökre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni az érettségin. „Minden évben találkozunk olyan hallgatókkal, akiknek kitűnő az elméleti tudása, viszont a gyakorlatban – mindegy, hogy milyen okok miatt – nem szereztek elég jártasságot, és emiatt lehetnek nehézségeik az első pár hónapban, az első pár félévben” – magyarázta, hozzátéve: emellett fontos, hogy a hallgatók megtanulják értelmezni az egyes reakciók, folyamatok hátterében húzódó összefüggéseket és meg tudják magyarázni azokat.