szerző:
Eduline

Péntek reggel a közép- és emelt szintű kémiaérettségivel folytatódik az idei érettségi szezon - nálunk ma is mindent megtaláltok, beszámolunk a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk a vizsgáról, és persze jövünk a nem hivatalos megoldásokkal! A kémia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának.

13:01
Megjött a nem hivatalos megoldás

Itt van a kémiaérettségi megoldása - 1. rész

Reggel nyolckor több ezren kezdték el a középszintű kémiaérettségit - már meg is nézhetitek, hány pontot szereztetek a vizsgán, itt találjátok a nem hivatalos megoldásokat. A kémia érettségi nap támogatását és a feladatok megoldását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának.

12:42
Szavazni el ne felejtsetek!

 

Milyen volt a kémiaérettségi? Szavazás

Ítéljenek a vizsgázók!

12:38
Az emelt szinten is végeztek már a diákok

A középszintű feladatlap nem hivatalos megoldásaival pedig hamarosan jövünk.

11:39
Szakértői vélemény a feladatlapról

 

Átlagos feladatlapot kaptak a középszinten vizsgázók kémiából

A nekünk nyilatkozó szakértő szerint korrekt feladatlapot kaptak a középszinten vizsgázók. Nem tartom nehéznek a feladatlapot, átlagosnak mondható - vázolta az eduline-nak a PTE-ÁOK ötödik évfolyamos hallgatója, az egyetem Szinapszis-mentora, oktató. A hallgató elmondta, a középiskolai tematikából minden benne van a feladatok között, de mindenből a leggyakoribb esetekre kérdeztek rá.11:25
Lesznek megoldások még ma

A nem hivatalos megoldásokkal hamarosan jövünk, maradjatok velünk!

10:14
Várjuk a véleményeteket!

Kedves Vizsgázók,

A közép- és emelt szintű érettségiről is szeretettel várjuk véleményeteket az [email protected] email címre!

9:57
Nem nehéz a középszintű vizsga

Ezt szakértő mondja, nem mi. Hamarosan bővebben is kifejti az eduline-nak egy szakértő, mit gondol a feladatlapról. Ja, és aztán jövünk a nem hivatalos megoldásokkal is.

9:33

Ma délután újabb vizsga lesz

Délután földrajzból érettségiznek a diákok.

9:10
Hányan érettségiznek?

Kémiából középszinten 234 helyszínen összesen 502 tanuló (482 vizsgázó magyarul, 20 vizsgázó angolul) tesz írásbeli érettségi vizsgát. Emelt szinten 66 helyszínen 3.465 tanuló (3.463 vizsgázó magyarul, 2 vizsgázó angolul) érettségizik

8:50
Még 70 percük van a vizsgázóknak

Van dolguk bőven, összesen nyolc feladatot kaptak, de ez a nyolc feladat nagyon sok részből áll - az első valójában egy 13 kérdésből álló teszt.

8:34
Itt vannak az első infók a középszintű feladatsorról

Ilyen feladatokat kaptak a vizsgázók kémiából középszinten

A vizsgázók nemrég kapták meg a kémia középszintű feladatlapot. Mutatjuk is, milyen feladatokkal kell megküzdeniük. A feleletválasztós feladatban tisztában kell lennie többek közt a tömegszám és az apoláris molekula jelentésével (vagy jól kell tudni tippelni). Itt van egy számolós feladat is, képződéshőt kell számolni.

8:00
Kezdődik!

A vizsgázóknak 120 percük van a középszintű feladatsor megoldására, az emelt szinten érettségizők 240 perccel gazdálkodhatnak.

7:40
Ne feledjétek...

A kémiaérettségin használhattok függvénytáblázatot periódusos rendszerrel, valamint szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológépet.

7:20

Az írásbeli feladatsor megoldásával legfeljebb 100 pontot szerezhettek. „A vizsgadolgozat megfelelő helyén a vizsgázónak meg kell jelölnie, hogy a választásra felajánlott részben melyik feladatot választotta. Ezt a felügyelő tanárnak a vizsgadolgozat beszedésekor ellenőriznie kell. Amennyiben ez nem történt meg, és a választás ténye a dolgozatból sem derül ki egyértelműen, akkor minden esetben az első választható feladat megoldását kell értékelni” - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

7:00
Nyári melegben fogtok érettségizni

Akár 27 fok is lehet, úgyhogy a vizsga után jöhet egy kis lazítás valamelyik strandon!

6:40
A középszintű feladatsor összeállításában a következő arányok érvényesülnek:

- A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 20-40%-át teszi ki: annak, aki az alternatív feladat számításos formáját választja, legfeljebb 40%, annak, aki az elméleti jellegű kérdést oldja meg, 20% körüli érték.

- Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 60-80%-át teszi ki.

- A feleletválasztásos kérdések pontaránya az elméleti feladatokon belül minimum 15%.

- Az alternatív feladat pontszáma az összpontszámnak legfeljebb 15%-a lehet.

- Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20%-át.

6:19
Hogyan változik az érettségi?

Főként az emelt szintű kémiaérettségin van változás. "A részletes követelményrendszerben, mind az általános, a szervetlen és a szerves kémia részben számos elem került át középszintről emelt szintre. Három témakör esetén nagyobb horderejű a változás: az atomszerkezet, a kémiai egyensúly leírása és a redoxireakciók értelmezése terén" - olvasható az OFI oldalán.

Változik az emelt szintű írásbelin az egyes feladattípusok aránya. Az elméleti feladatokon belül a feleletválasztásos tesztek aránya 15-25% (15-20% helyett), az elemző feladatok aránya 25-40% (30-40% helyett), az esettanulmány 0-20% (0-15% helyett).

6:00
Milyen a középszintű kémiaérettségi?

Az írásbeli vizsgán a vizsgázóknak egy központilag összeállított feladatsort kell megoldaniuk. A rendelkezésükre álló időt - 120 percet - tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják.

Az írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak.

©

5:30
Mit találtok az Eduline-on?

Mindent, ami érettségi. Velünk egész nap követhetitek a híreket, beszámolunk a rendkívüli eseményekről, a feladatsorok témáiról, tanárokat és diákokat kérdezünk az írásbeliről. És ami a legfontosabb: rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű érettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását. Kövessetek minket a Facebookon is!

Emelt szintű kémia érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű kémia érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés