szerző:
Eduline

Csütörtök reggel a középszintű informatikavizsgákkal folytatódik a 2018-as érettségi. Hogyan néz ki a gyakorlati vizsga, hány pontot szerezhettek, és milyen témakörök fordulhatnak elő?

Hány percet kaptok a feladatok megoldására?

A középszintű gyakorlati vizsga 180 perces, az érettségizők tetszésük szerint oszthatják meg idejüket az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is önállóan határozhatják meg. Fontos: a felügyelő tanároknak a vizsga befejezése előtt kb. 10 perccel figyelmeztetnie kell a vizsgázókat, hogy mentsék el a munkájukat.

Milyen segédeszközöket lehet használni?

Talán mondanunk sem kell: az iskola biztosítja a számítógépet a megfelelő szoftverekkel, a vizsgázóknak csak vonalzót kell vinniük.

©

Korábban kell érkezni

„A gyakorlati vizsga helyszínén a vizsgázóknak a vizsga kezdete előtt fél órával kell megjelennie, ahol a rendszergazda által kijelölt helyet kell elfoglalnia. Ekkor a rendszergazda írásban tájékoztatja a vizsgázót arról, hogy milyen felhasználói adatai vannak, milyen módon éri el a vizsgához szükséges forrásfájlokat, valamit arról, hogy a befejezett munkáját hova mentse el. A vizsga kezdetekor a felügyelő tanár kiosztja a feladatlapot és a lepecsételt piszkozatlapot. A vizsgázó a feladatlapok kiosztásával egyidejűleg kezdheti használni a számítógépet a feladatok megoldására” – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

Így kellett megoldani az emelt szintű informatikaérettségi feladatait

Nyilvánosságra hozta az emelt szintű informatikaérettségi megoldási útmutatóját az Oktatási Hivatal. Az emelt szintű informatikaérettségi feladatsora: Az emelt szintű informatikaérettségi javítási útmutatója: A többi dokumentumot itt éritek el. Reggel 8-tól az emelt szintű informatikaérettségivel folytatódott a 2018-as tavaszi érettségi szezon. Az emelt szintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának.

Milyen témakörök fordulhatnak elő a vizsgán?

Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés. „Az adott témakörhöz rendelt idő kitölthető egyetlen nagyobb, több részfeladatot tartalmazó feladattal, vagy legfeljebb 4 kisebb feladattal” – írja az Oktatási Hivatal.

Milyen a pontozás?

A gyakorlati vizsgán maximum 120 pontot szerezhettek. A szövegszerkesztés max. 40 pontot, a prezentáció-grafika-weblapkészítés 30 pontot, a táblázatkezelés szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelés 20 pontot ér.

„Archiválásra a vizsgázónak csak azon produktumai kerülnek, melyeket a számára kijelölt könyvtárba elmentett, és értékelni kizárólag ezeket lehet. A javító tanár minden vizsgázó vizsgadolgozatáról értékelőlapot tölt ki. A dolgozat értékelésének megtekintésekor a vizsgázó a saját munkájáról kitöltött értékelőlap, valamint az archivált produktum másolatát kaphatja meg. Az elektronikus megoldások másolása a vizsgázó saját adathordozójára is történhet” – írja az Oktatási Hivatal.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.