szerző:
Eduline

Sok leendő felvételizőnek fontos kérdés, hogy marad-e az érettségi pontok duplázásának lehetősége az egyetemi-főiskolai felvételin? Itt a válasz:

©

Ha a duplázás lehetősége megszűnni látszana a későbbiekben, arról (ahogyan a többi felsőoktatással kapcsolatos változásról is) meghatározott idővel korábban tájékoztatást kapunk? Vagyis nem igazolódhat be azon félelmem, hogy egy évvel később egyszerűen már nem lesz lehetséges opció az érettségi pontok duplázása?

A különböző jogtárakban elérhető a felsőoktatási felvételi szabályairól szóló kormányrendelet, amely 2020. január 1-től módosul ismét (attól az évtől lesz kötelező az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga a felvételin).

A 2020-tól hatályos jogszabályban is szerepel az érettségi pontok duplázásának lehetősége:

5. § (1) Alapképzésre és osztatlan képzésre történő jelentkezés esetén a (6) bekezdésben foglaltak kivételével a jelentkező teljesítményét felvételi összpontszámmal kell értékelni, amelyet az alábbiak szerint kell számítani:
a) a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összeadásával, vagy
b) az érettségi pontok kétszerezésével,
mindkét esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával.

Vagyis a duplázás nem szűnik meg, legalábbis a jogszabályokból nem olvasható ki ilyen szándék.

A 2018-as felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Mesterszakos felvételi: milyen vizsgákon kell részt venni?

Mesterképzésre jelentkeztek? Tudjátok, hogy mennyire eltérőek a felvételi eljárások egyetemenként? Megnéztünk három népszerű képzést. A Felvi információi szerint felsőoktatási intézményenként és meghirdetett képzésenként külön-külön kell utánanézni annak, hogy az adott felsőoktatási intézmény milyen pontszámítási módszert alkalmaz. A legtöbb helyen felvételi elbeszélgetésen (vagy vizsgán) kell részt venni, valamint egy motivációs levél leadása is kötelező lehet.