szerző:
Eduline

Bölcsészettudományi alapszakra jelentkeztetek, és kíváncsiak vagytok, milyen ponthatárokra számíthattok? Megmutatjuk, mit lehet már most tudni.

Jó néhány bölcsészképzésen az idén is központi ponthatárok lesznek - ez azt jelenti, hogy ha ennél kevesebb pontot szereztek, állami ösztöndíjasként nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat. Természetesen önköltséges formában alacsonyabbak is lehetnek a ponthatárok, és az is elképzelhető, hogy - a jelentkezők számának és teljesítményének megfelelően - a központi ponthatárok is változnak még.

Minden, amit a központi ponthatárokról tudni érdemes

Idén is egy sor népszerű szakon állapítottak meg központi ponthatárt. De mit jelent ez a felvételizőknek? Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét egy sor, jellemzően népszerű osztatlan- és alapképzésen állapítottak meg központi ponthatárt. Alapesetben 280 pont alatt senki nem vehető fel felsőoktatási alapképzésre, ám egyes szakokon ennél is több pontot kell szerezni.

Központi ponthatárok 2017 (bölcsészettudomány)

anglisztika: 320

közösségszervezés – kulturális szakirány: 310

közösségszervezés – ifjúsági szakirány: 310

közösségszervezés – humánfejlesztő szakirány: 310

magyar: 310

ókori nyelvek és kultúrák - asszíriológia szakirány: 310

ókori nyelvek és kultúrák - egyiptológia szakirány: 310

ókori nyelvek és kultúrák - klasszika-filológia szakirány: 310

pszichológia: 435

régészet: 340

szabad bölcsészet: 340

történelem: 320

Vannak azonban olyan bölcsészképzések is, amelyeken továbbra sincs központi ponthatár, 2017-ben is a 280-as minimumponthatár lesz érvényes. Vagyis az, aki ennél kevesebb pontot gyűjt össze, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem kezdheti meg tanulmányait.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy 280 ponttal biztosan be lehet majd kerülni ezekre a szakokra - a végleges ponthatárokat az adott intézményben, az adott szakon érvényes kapacitásszám, a jelentkezők száma és pontszáma határozza meg.

Érdemes megnézni, milyenek voltak a tavalyi ponthatárok - ezeket itt találjátok.