szerző:
Eduline

Véget ért az emelt szintű biológiaérettségi is. Ezt gondolja egy vizsgázó a mai feladatsorról, tapasztalatait velünk is megosztotta.

©

Emese úgy gondolja, hogy nagyon sok volt a biokémiai példa: "ami létezik biokémiai tananyag, az benne volt a feladatsorban, még az esszék is csak arra épültek" - mondta a végzős diák, hozzátéve: "nehéz volt, a többiek is azt mondták, hogy pont azok voltak benne, amiket nem szeretnek".

Itt találjátok az emelt szintű biológiaérettségi megoldását

Az emelt szintű biológiaérettségi feladatsorát és megoldását is nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal. Az emelt szintű biológiaérettségi feladatsora: Az emelt szintű biológiaérettségi hivatalos megoldása: Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

"Az emberi testtel kapcsolatosan kevés kérdés volt" - mondta Emese. "A hormonrendszer volt az, ami oda köthető, de más nem nagyon volt, mint például csontváz vagy bőr, amelyek azért könnyebb témák" - tette hozzá.

Számára a fehérjeszintézis volt a legnehezebb, a legkönnyebbnek pedig a menstruációs ciklusal kapcsolatos feladatokat tartja. Az idő viszont bőven elég volt a feladatlap kitöltésére, "igazából 2-3 óra alatt meg lehetett írni, a maradék időben pedig át lehetett nézni".

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A biológiából emelt szinten érettségizőknek a populációgenetikával és a biokémiával kellett főleg megküzdeniük a mai érettségin. Az egyik esszétéma a keményítőbontásról szólt, a másik biológiai oxidációról, kaptak növénytani feladatot is, ezenkívül volt szó a feladatokban a fehérjeszintézisről és a hormonrendszerről is. 

Az érettségi kitöltésére a vizsgázóknak 240 percük volt, ezt az időt pedig tetszésük szerint oszthatták be. A maximálisan elérhető pontszám 100 pont, ami a következőképpen oszlik el a feladattípusok között: 80 pontot lehet elérni a feladatsorral, 20 pontot pedig a választható feladatrésszel lehet szerezni, amiből 10 pont az irányított esszéért jár.

Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi első öt feladatának megoldásait.

A középszintű biológiaérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Kanyaró, vércsoportok és egy különleges állat - ilyen feladatokat kaptak az érettségizők biológiából.

Az idei biológiaérettségi feladatsora sokkal jobb, mint a tavalyi: "kevesebb benne a biokémia".

Nektek menne a mai bioszérettségi? Teszteljétek ezzel a kvízzel

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.