szerző:
MTI

Befejeződtek az őszi írásbeli érettségik, hamarosan megkezdődnek az emelt szintű szóbeli vizsgák - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-t. Az emelt szintű szóbeliket november 6-10., a középszintűeket pedig november 17-22-ig tartják.

©

A közlemény szerint a tanév rendjében meghatározott tíz nap alatt 122 helyszínen mintegy nyolcezer érettségiző több mint tízezer vizsgát tett. A jelentkezők ebben a vizsgaidőszakban hatféle, azaz "rendes", szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító érettségi közül választhatnak. 2014/2015-ös tanév beosztását itt találjátok.

Az őszi vizsgaidőszakban a javító érettségi aránya a legnagyobb (3500 vizsga, 35 százalék). Jelentős, több mint 2800 a "rendes" érettségi vizsgák száma, ez 28 százalékot jelent. Több mint 1700 szintemelő vizsgát tesznek a diákok, ez 18 százalék, az ismétlő érettségi vizsgák aránya 14 százalék, a kiegészítő érettségiké négy, a pótló vizsgáké pedig egy százalék. Az őszi érettségiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Az OH munkatársai a vizsgázóknak 30 646 feladatlapot és CD-t csomagoltak be 3232 biztonsági fóliatasakba és juttattak el 163 dobozban a helyszínekre. Hozzátették: a csomagolás és kiszállítás a többlépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetően hibamentes volt.

Közölték: az írásbeli vizsgák feladatlapjai és a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően kerültek fel az OH honlapjára, így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és a megoldásaikról. Október 28-án 14 órától mind a 217 vizsgaanyag megtekinthető a hivatal honlapján.

Kitértek arra is, hogy az érettségizők a vizsgát szervező iskolában tekinthetik meg kijavított vizsgadolgozataikat, és - ha úgy gondolják, hogy az elbírálás nem az útmutató szerint történt - észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatokat országosan egységes időpontban, november 3-án tekinthetik meg a diákok. A középszintű dolgozatoknál az időpont a vizsgát szervező iskola döntésétől függ.

Azok, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek az érettségire, a vizsgabehívójukról vagy az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés időpontja számukra - a vizsga szintjétől függetlenül - szintén november 3.

Hozzátették: az érettségik az emelt szintű szóbeli vizsgákkal folytatódnak november 6. és 10. között - ez több mint 2700 szóbeli vizsgát jelent, 36 vizsgahelyszínen, 317 tantárgyi bizottság előtt.

Az érettségizők emelt szinten 34 vizsgatárgyat választottak, mindegyikből van szóbeli is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei és fővárosi kormányhivatal szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a kormányhivatalok közreműködésével juttatja el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatal bízza meg - írta a hivatal. 

Kifejtették: a vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a minősítésre. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező kormányhivatal megküld az illetékes vizsgabizottságnak. A középszintű szóbeli vizsgákat november 17-től 22-ig tartják.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!