Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

Államilag finanszírozott jogász- és gazdasági képzésre szinte lehetetlen lesz bekerülni, de a legtöbb diákot vonzó fizetős szakokon is komoly verseny lesz. Milyenek voltak a 2011-es ponthatárok, és mire lehet számítani idén?

Szeminárium a Corvinuson. Még a fizetős szakokra is nehéz lesz bekerülni
©

A legnehezebb dolguk a gazdaságtudományi képzésekre felvételiző diákoknak lesz: ez a terület – az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaságelemzés, a közszolgálati és a nemzetközi gazdálkodási alapszak kivételével – egyetlen állami ösztöndíjas helyet sem kapott, de idén fizetős helyet sem lesz könnyű szerezni a legnagyobb budapesti és vidéki egyetemeken.

Tavaly az államilag finanszírozott gazdálkodási és menedzsment képzéshez a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a legtöbb pont: az angol nyelvűhöz 459, a magyar nyelvűhöz 457. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 437, a Szegedi Tudományegyetem 402 pont alatt nem vett fel hallgatókat, a Budapesti Gazdasági Főiskolán 401-nél, az Óbudai Egyetemen 395-nél, a Pécsi Tudományegyetemen pedig 397-nél húzták meg a ponthatárt.

A turizmus-vendéglátás tavaly és idén is bekerült a legnépszerűbb szakok közé, a Corvinuson 2011-ben 451 volt a ponthatár. A Budapesti Gazdasági Főiskolán 405 pontra, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán pedig 397 pontra volt szükség. Az összes 2011-es ponthatárt - intézményenként és szakonként - itt nézhetitek meg.

Jogászképzés: határ a csillagos ég

Az államilag finanszírozott jogászképzésen sem jobb a helyzet, mint a gazdaságin: 800 helyett idén csak 100 hallgatót vehetnek fel az egyetemek, azok közül is csak az ELTE és a Pázmány. Az ELTE-n a tavalyinál magasabb ponthatárra számítanak, 475-485 közé saccolják.

Tavaly a legtöbb jogi képzéshez 416 és 418 közötti pontszám kellett: a legmagasabban az ELTE-ÁJK-n húzták meg a ponthatárt, ott 427 pont alatt senkit nem vettek fel. A Károli Gáspár Református Egyetemen és a Miskolci Egyetemen 417, a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen 418, a Széchenyi István Egyetemen pedig 416 volt a küszöb. A jogász- és a gazdasági képzésen várható ponthatárokról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Műszaki képzések

A műszaki terület 8160 teljes ösztöndíjas és 7600 részösztöndíjas helyet kapott, a jelentkezők száma viszont jelentősen nem nőtt, úgyhogy drasztikus pontszámemelkedésre itt nem kell számítani.

A legnépszerűbb műszaki képzés idén is a gépészmérnöki lett: a jelentkezőknek tavaly legalább 269 pontot kellett gyűjteniük, ennyivel lehetett bekerülni a Pannon Egyetemre. A legmagasabb ponthatárokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és az Óbudai Egyetemen húzták: a BME-n 375, az Óbudai Egyetemen 306 pont alatt senkit nem vettek fel.

A vidéki felsőoktatási intézményekben jóval alacsonyabb volt a ponthatár: a Dunaújvárosi Főiskolára és a Miskolci Egyetemre például már 270 ponttal be lehetett jutni, de a debreceni és a pécsi egyetemen is 271 volt az alsó határ. 2012-es pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatjátok ki.

A tíz legmagasabb ponthatár 2011-ben (államilag finanszírozott képzések)

Képzés Intézmény Ponthatár Felvett hallgatók száma
nemzetközi gazdálkodás Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 463 117 fő
gazdálkodási és menedzsment Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 457 132 fő
nemzetközi tanulmányok Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar 453 141 fő
kereskedelem és marketing Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 451 75 fő
turizmus-vendéglátás Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 451 41 fő
pénzügy és számvitel Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 451 126 fő
alkalmazott közgazdaságtan Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 451 54 fő
kommunikáció és médiatudomány Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar 451 21 fő
emberi erőforrások Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 449 19 fő
gazdaságelemzés Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 449 32 fő