szerző:
Eduline

Több mint 2500 magyar hallgató tanul német egyetemeken, az alapképzésekért EU-s állampolgárként ugyanis nem kell fizetniük. De milyen költségekkel kell számolnotok, ha Németországban tanulnátok tovább? És milyen a felvételi rendszer?

Van tandíj?

Az alapképzésért egyetlen németországi tartományban sem kell fizetni – persze a tandíjmentesség csak az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozik. A különböző mesterképzésekért és felsőoktatási továbbképzésekért az állami egyetemeken is kérhetnek tandíjat, de a szabályok értelmében az összeg szemeszterenként maximum 500 euró, vagyis körülbelül 160 ezer forint lehet.

A Humboldt Egyetem könyvtára
©

Vannak egyéb díjak az egyetemeken?

Van, ez az úgynevezett tanulmányi hozzájárulás, vagyis a Studienbeitrag, amely maximum 200 euró lehet szemeszterenként. A Studienbeitrag több költséget is lefed, többek között a menzai étkezést, tömegközlekedést, könyvtárhasználatot és vizsgadíjakat.

Mennyibe kerül az élet egyetemistaként Németországban?

Havi 900-1000 euróba. A lakásbérlés átlagosan 320-330 eurót visz el, a digitális szolgáltatások (telefon, tv, internet) 30 euró, a betegbiztosítás 80 euró. Egyértelműen Köln, Frankfurt, Darmstadt, München és Hamburg a legdrágább, olcsóbb lakhatási körülmények főleg az egyetemi városokban vannak, mint például Jéna. A kollégiumokért kevesebbet kell fizetni, havi 180 euróba kerülnek átlagosan.

Külföldi továbbtanulás: meglepő, de nem a tandíj jelenti a legnagyobb kiadást

Az ösztöndíjak havi 150-200 ezer forintos hozzájárulással könnyítik meg a brit, német vagy más ország egyetemeit választó diákok életét, de a külföldi tanulás még így is a magyar átlagfizetés összegét emészti fel a tandíjon felül.

Hogyan lehet jelentkezni a német egyetemekre?

Külföldi diákként az egyetemek saját regisztrációs felületén kell benyújtanotok a jelentkezést, bár vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahová a központi jelentkezési oldalon is jelentkezhettek, ez az uni-assist.de-n (a felvi.hu német testvére).

Melyek a legjobb német egyetemek?

A németországi egyetemek egy része előkelő helyen szerepel a felsőoktatási világrangsorokban - a QS 2019-es világrangsorában a német egyetemek közül a legjobb eredményt a Technische Universität München, a szintén müncheni Ludwig-Maximilians-Universität és a heidelbergi egyetem érte el.

Milyenek a felvételi követelmények?

Ez egyetemenként változik. Néhány egyetem saját vizsgát szervez, adott esetben motivációs levelet is kell írni, de a külföldi középiskolai bizonyítványokat is szokták nézni, főleg, ha érettségi után jelentkeztek.

2017 októbere óta az érettségi követelmények változtak: a kettő helyett egy emelt szintű érettségi kell az öt kötelező érettségi tárgyból: matematika, történelem, magyar, idegen nyelv, választott tárgy. Kivételt képeznek az orvosi, fogorvosi, gyógyszerész és állatorvosi képzések: két emelt szintű érettségi a követelmény a kiválasztott szakon előírt vizsgatárgyakból.

Hogyan igazolhatjátok a németnyelv-tudásotokat?

Különböző német tartományok kultuszminisztériumainak nyelvvizsgáival (Deutsches Sprachdiplom II.), vagy a DSH-vizsgával (német nyelvvizsga a felsőoktatási intézményekbe bejutáshoz külföldi pályázóknak). Ezenkívül a TestDaF és a Goethe Intézet nyelvvizsgáit is elismerik.

Van olyan gimnázium, ahonnan minden harmadik végzős külföldre készül

A végzősök több mint harmada külföldi egyetemen tanulna tovább - ezzel szembesültek a tanárok több vezető budapesti és vidéki gimnáziumban, a legtehetségesebb diákok közül sokan már a világ legjobb felsőoktatási intézményeiben, például Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdik a következő tanévet.