szerző:
Eduline

Ne keseredjetek el, ha most nem kerültetek be egyetemre, főiskolára. A külföldön nagyon divatos gap yeart, vagyis a középiskola és a felsőoktatás közötti szabad évet számtalan módon tölthetitek el hasznosan. Íme, a mi tippjeink.

Nem vettek fel? Fogjátok fel úgy, hogy kaptatok egy év szabadságot
©

OKJ

Amíg újra jelentkeztek, elvégezhettek egy, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítést. Iskolarendszerű képzésben - nappali, esti vagy levelező tagozaton - az első két szakképesítéseteket ingyen szerezhetitek meg, korhatárra való tekintet nélkül. Érettségivel leginkább az 54-es szintű képzéseket, illetve az 55-es szintű ráépülésekre jelentkezhettek: tanulhattok például egészségügyi asszisztensnek, grafikusnak, idegenvezetőnek, pénzügyi-számviteli ügyintézőnek vagy szoftverfejlesztőnek. A szakmák leírását a szakkepesites.hu oldalon találjátok.

Ezek az iskolarendszerű képzések két évig tartanak, nappali tagozaton napi 6-7 órás elfoglaltságot jelentenek. Jelentkezhettek iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami képzésre is, ezért azonban fizetni kell, és körülbelül az esti képzés idejével megegyező óraszámot kell elvégeznetek: 960-1440 órát.

A szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért szakirányú továbbtanulás esetén a felsőoktatási felvételin 24 többletpontot is kaphattok, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak.

Pótfelvételi 2015

Ha úgy döntötök, hogy még szeptember előtt újra megpróbáljátok, augusztus 10-ig jelentkezhettek a pótfelvételire. Itt már csak egy szakot lehet megjelölni, az egyetemek, főiskolák pedig szinte kizárólag önköltséges képzéseket hirdettek meg.

A legfontosabb tudnivalókat a pótfelvételiről itt találjátok.

A legnépszerűbb alapszakok önköltségét itt nézhetitek meg.

Arról, hogy mit tehettek, ha nem értetek egyet a felvételi döntéssel, itt olvashattok.

Az OKJ-s képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott féléveitek, így ugyanannyi ideig tanulhattok majd állami ösztöndíjas formában, mint azok, akik nem szereztek OKJ-s végzettséget. Ez fordítva is igaz: ha már van diplomátok, vagy elkezdtétek az egyetemet, főiskolát, akkor is ingyenesen szerezhetitek meg az első és a második szakképesítéseteket.

Önkéntesség külföldön

Az Európai Önkéntes Szolgálattal (European Voluntary Service, EVS) akár egy évet is külföldön tölthettek, a szállásért, étkezésért nem kell fizetnetek, a munkáért cserébe pedig biztosítás, nyelvtanulási lehetőség és zsebpénz jár. Lengyelországban hátrányos helyzetű csoportoknak szervezhettek kulturális eseményeket és workshopokat, Szlovéniában helyi fiatalokkal készíthettek videókat, Nagy-Britanniában pedig egy környezetvédelemmel foglalkozó szervezet marketingeseként dolgozhattok. 30 éves korig jelentkezhettek: az összes lehetőséget és a részleteket itt találjátok.

A magyarországi lehetőségekről elsősorban a www.onkentes.hu honlapon tájékozódhattok. Ha egy adott szervezetnél szeretnétek dolgozni, érdemes személyesen érdeklődni.

Online kurzusok

Szinte hihetetlen, de azért, hogy a világ legjobb egyetemein elvégezhessetek egy-egy kurzust, egy forintot sem kell fizetnetek, és még tanúsítványt is kaphattok. Nincs más dolgotok, mint hogy regisztráltok valamelyik online platformra, utána pedig az általatok választott kurzusokra. Megnézhetitek a professzorok előadásairól készült videókat, kitölthettek teszteket, feladatokkal gyakorolhattok, vagy dolgozhattok az online laboratóriumban.

A korábbi kurzusokat azonnal elérhetitek és a saját tempótokban végezhetitek el, de van olyan kurzus is, amely egy adott időpontban kezdődik és néhány hétig tart - ezekre hetente egy adott óraszámot kell szánnotok.

A két leghíresebb online kurzusokat gyűjtő oldal a Coursera, illetve az edX: az előbbin a legtöbb képzés a bölcsészet- és a társadalomtudomány, az üzlet és menedzsment, illetve az egészség és társadalom, az utóbbin pedig a bölcsészet, a műszaki tudományok és az informatika területén indul.

Önkéntesként bejárhatjátok a világot, új kulturákat ismerhettek meg, új nyelveket sajátíthattok el
©

Ezeken a platformokon a legtöbb kurzus angol nyelvű, a kisebb honlapokon azonban bőven találtok francia, spanyol, olasz vagy német nyelvű képzést is. A legjobb, online kurzusokat kínáló oldalakról szóló összefoglalónkat itt találjátok.

Nyelvtanulás

Ha heti legalább tíz tanórát, és ugyanennyi otthoni tanulással töltött időt tudtok szánni a nyelvtanulásra, már egy év alatt eljuthattok a középfokú (B2-es) szintre. Ha nyelvvizsgát is tesztek, az 28 ponttal növeli majd a felvételi pontszámotokat is.

A 30 vagy 50 órás nyelvtanfolyamok ára 22 és 30 ezer forint között mozog. A 100 órás tanfolyamokért 40 és 65 ezer forint között kell fizetni. Ha nincs rá keret, hogy 500-600 tanórát végezzetek el nyelviskolában, az interneten is kereshettek anyanyelvű tanárt, akinek cserébe magyarnyelv-leckéket adhattok. A legjobb nyelvtanuló közösségi oldalakról itt olvashattok.

Itt olyan oldalakat találhattok, amelyek segítségével ingyen tanulhattok nyelvet, itt a legjobb mobilappokról olvashattok, itt pedig ingyenes szintfelmérő teszteket találtok.

Arról, hogy hogyan készülhettek fel a nyelvvizsgára pár hónap alatt, itt olvashattok. A legnépszerűbb nyelvvizsgákról szóló cikksorozatunkat itt találjátok, nyelvvizsga-kisokosunkat pedig itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!