szerző:
Eduline

Meddig tart a szóbeli németérettségi, és milyen feladatokra számíthattok közép-, illetve emelt szinten? Hány százalék kell a ketteshez? Mintafeladatok és szabályok.

Meddig tart a vizsga?

A szóbeli érettségi középszinten 15, emelt szinten pedig 20 percig tart. A feladatok kidolgozásához nem adnak felkészülési időt, de a második és harmadik feladat előtt közép- és emelt szinten is lesz körülbelül fél percetek, hogy végiggondolhassátok, mit szeretnétek mondani. Szótárt vagy más segédeszközt nem használhattok.

©

Milyen feladatokra számíthattok?

A szóbeli vizsga elején tételt kell húznotok, amelyen összesen három feladatot tartalmaz: egy szituációt a szerepjátékhoz, illetv vitához, továbbá két témát az önálló témakifejtéshez, amelyek közül ti választhattok. Először bemelegítő kérdésekre kell válaszolnotok, ez a pontozásba még nem számít bele.

A középszintű érettségin az első értékelt feladatban (szerepjáték) középszinten a mindennapi élet helyzeteihez hasonlító szituációban kell részt vennetek, a partneretek a vizsgáztató lesz. Segítségként kaptok egy leírást az adott szituációról, a szerepekről és az elérendő célról, amely tartalmazhat  egyszerű képet, rajzot, ábrát is. Emelt szinten a témához kapcsolódó kijelentések alapján kell kifejtenetek a véleményeteket, és reagálnotok kell a vizsgáztató érveire is.

Középszintű feladattípusok Emelt szintű feladattípusok
1. társalgás (bemelegítő kérdések) 1. társalgás (bemelegítő kérdések)
2. szerepjáték 2. vita (véleménykülönbség megjelenítése és áthidalása)
3. önálló témakifejtés verbális segédanyagok alapján 3. önálló témakifejtés verbális és vizuális segédanyagok alapján

A második értékelt feladatban, az önálló témakifejtésben a gondolataitokat, véleményeteket kell részletesen és összefüggően kifejtenetek, középszinten megadott szempontokból, emelt szinten pedig verbális vizuális segédanyagokból (képek, rajzok, grafikonok stb.) kiindulva.

A középszintű érettségi mintafeladatait innen, az emelt szintű vizsgához tartozókat pedig innen tölthetitek le.

Hány pontot lehet szerezni a szóbelin?

Középszinten legfeljebb 33 pont, emelt szinten pedig 30 pont jár a feleletért.

Hány százalékot kell elérnetek, hogy meglegyen a vizsga?

A középszintű érettségi esetében az írásbelin és a szóbelin külön-külön 12 százalékot kell elérnetek ahhoz, hogy egyáltalán átmenjetek a vizsgán, ez ugyanakkor még nem garancia arra, hogy megvan a kettes: ahhoz összesen legalább 25 százalékra lesz szükségetek.

Minden a szóbeli érettségiről

Ilyen lesz a szóbeli magyarérettségi

Ezekkel a hibákkal lehet a legtöbb pontot veszíteni a magyar szóbelin

Mire számíthattok a szóbeli töriérettségin?

Készüljetek ezekkel a kidolgozott tételekkel a törire

Itt vannak a tételek az összes tantárgyból

A vizsgák időpontjai

Ezek az érettségizők biztosan nem mehetnek szóbelizni

Az emelt szintű nyelvi érettségin viszont mind az öt vizsgarészből - olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség (szóbeli vizsga) - külön-külön kell elérnetek a 12 százalékot. Arról, hogy egyes tantárgyakból hány pontot kell szereznetek a ketteshez, itt olvashattok.

Milyen nyelvvizsgaszintnek felel meg a közép- és emelt szintű érettségi?

A középszintű vizsga feladatai az alapfokú (A2-B1-es szintű), az emelt szintűé pedig középfokú (B2-es szintű) nyelvvizsga szintjének felelnek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!