szerző:
Eduline

Hány szemesztert végezhettek el ingyen? Tanulhattok-e állami ösztöndíjasként két alapszakon? A legfontosabb tudnivalók az állami ösztöndíjról.

©

A felsőoktatásban - felsőoktatási szakképzésen, alap- és osztatlan képzésen, illetve mesterképzésen - összesen 12 félévig tanulhattok ingyen, ezt hívják támogatási időnek. Kivétel az olyan osztatlan képzés, amelynek 10 félévnél hosszabb a képzési ideje - ebben az esetben 14 félévetek van. Fogyatékossággal élő hallgató esetében a támogatási idő maximum 4 félévvel lehet hosszabb.

Egy adott szakon a képzési időn felül maximum két félévig tanulhattok ingyen, egy hat féléves alapképzésen tehát maximum nyolc félévig. A megmaradt állami féléveket akár egy másik alapképzésen is igénybe vehetitek.

A párhuzamos képzésre vonatkozó "kedvezmény" viszont megszűnt: ha egy év csúszással szeretnétek egyszerre két alap- vagy két mesterszakot elvégezni, akkor is duplán fogynak az állami féléveitek.

Fontos, hogy az "elhasznált" félévekbe a megkezdett, de be nem fejezett szemeszterek is beletartoznak, kivéve, ha betegség, szülés vagy más, nektek fel nem róható ok miatt nem tudtátok teljesíteni a követelményeket.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!