szerző:
Eduline

Mi az a hallgatói szerződés, és mikor kell megkötni?

©

Mi az a hallgatói szerződés, és mikor kell megkötni?

A felsőoktatási törvény szerint csak akkor tanulhattok állami (rész)ösztöndíjjal, ha még a beiratkozás előtt aláírjátok a hallgatói szerződést. A szerződést a diák és az állam nevében eljáró Oktatási Hivatal köti meg: az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását, a hallgató pedig vállalja, hogy teljesít bizonyos feltételeket: például hogy időben befejezi a tanulmányait, és hogy adott ideig Magyarországon fog dolgozni.

Tényleg fizetnie kell annak, aki nem szerzi meg időben a diplomát?

Igen. Ha a meghatározott képzési idő másfélszeresén belül – vagyis egy hároméves alapképzés esetén maximum négy és fél év után – nem sikerül megszerezni az oklevelet, az igénybe vett ösztöndíj vagy részösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetni az államnak.

Mennyi időt kell Magyarországon dolgozni a hallgatói szerződés szerint?

Kétszer annyi időt, ameddig állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal tanultatok – a diploma megszerzését követő húsz éven belül. Ha például három évig tanultatok az állam költségén, akkor hat éven keresztül itthon kell munkát vállalnotok.

Mi történik, ha valaki mégis külföldön szeretne dolgozni a diploma megszerzése után?

Akkor fizetni kell: az igénybe vett állami ösztöndíjnak vagy részösztöndíjnak a meghatározott napon érvényes jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét kell visszafizetni a magyar államnak.