szerző:
Eduline

"Az idén nem tervezik az ösztöndíjas ponthatár csökkentését", de ha túl kevesen kerülnének be arra a tizenhat szakra, amelyen központilag húzták meg a ponthatárokat, módosíthatják az alsó limitet - tájékoztatta az eduline-t a felsőoktatási államtitkárság. Mindenki megnyugodhat: ponthatáremelés biztosan nem lesz.

Központi ponthatár? Erre számíthatnak a 16 népszerű szakra jelentkezők
©

Az idén is központi ponthatárt húztak tizenhat népszerű alap- és osztatlan szakon - például az összes gazdasági alapképzésen, a jogászképzésen, valamint több társadalom- és bölcsészettudományi szakon. A ponthatárokat tavaly lejjebb kellett vinni, mert túl kevés hallgató került volna be állami ösztöndíjas képzésre. Az idén így a 2013-as "korrigált" ponthatárokat kell elérniük azoknak a jelentkezőknek, akik államilag támogatott formában szeretnék elkezdeni tanulmányaikat szeptemberben.

Ilyenek lesznek a ponthatárok 2014-ben

Alkalmazott közgazdaságtan: 465

Andragógia: 430

Emberi erőforrások: 443

Gazdálkodási és menedzsment: 460

Gazdaságelemzés: 465

Igazságügyi igazgatási: 424

Jogász: 464

Kereskedelem és marketing: 449

Kommunikáció és médiatudomány: 455

Közszolgálat: 440

Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási: 410

Nemzetközi gazdálkodás: 460

Nemzetközi tanulmányok: 465

Pénzügy és számvitel: 458

Turizmus-vendéglátás: 428

Üzleti szakoktató: 440

Arra voltunk kíváncsiak, előfordulhat-e, hogy az idén is alacsonyabb ponthatárokat állapítanak meg. A felsőoktatási államtitkárság kérdésünkre azt írta: "a felvételi eljárás során nem fordulhat elő az, hogy a 16 szak esetén meghirdetett ösztöndíjas ponthatár emelkedjen, hiszen az hátrányosan érintene egyes jelentkezőket. Kedvezőbb helyzetbe hozhatók azonban a jelentkezők, tavaly ennek megfelelően került sor egyes szakok esetén – a HÖOK-kal kötött megállapodást is figyelembe véve – a pontszámok minimális mértékű csökkentésére. A felsőoktatási szakterület az idei évben nem tervezi az ösztöndíjas ponthatár csökkentését, erről végleges döntés azonban csak a vonalhúzási eredmények ismeretében hozható."

Hogyan húzzák a ponthatárokat? Összefoglalónkat itt olvashatjátok, a 2014-es felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!