szerző:
Eduline

Mit gondolnak a jövőről a végzős középiskolások? Van-e bátorságuk arra a szakra jelentkezni, ami igazán tetszik nekik, vagy az elhelyezkedési esélyek és az államis helyek száma dönt helyettük? Hogyan látják saját esélyeiket négy hónappal az érettségi előtt?

Juli (18, balra) nem túl bizakodó, "kiborítja az új felsőoktatási törvény". Míg tavaly simán bejutott volna egyetemre, idén - ugyanazzal az eredménnyel - szerinte esélytelen az államis hely. A társadalmi tanulmányok szak érdekli, de az is lehet, hogy az egyetem előtt elvégez egy OKJ-s képzést, vagy külföldre megy önkénteskedni. Heni (18, középen) orvosira felvételizik, de a külföldi tanuláson - filozófiai vagy művészeti képzésen - is gondolkodik. Esztert (18) az animáció, a médiaismeret és a mozgóképkultúra érdekli.
©
Bálint (17) csak jövőre fog érettségizni, de már idén a-tól z-ig végigböngészte az egyetemek képzéseit - álllítása szerint azért, mert "nagyon fél" az érettségitől és a felvételitől. A programozás érdekli. Grafikus is szívesen lenne, de letett róla, mert "azzal nem lehet elhelyezkedni".
©
Dorka (18, balra) biológia- és kémiafaktra jár, de nem lesz orvos. "Hogy annyit keressek kezdőként, mint egy eladó a McDonaldsban?". Gyógyszerész szakra jelentkezik, de csak államira, a szülei nem tudják vállalni a tandíjat. Vicát (20) a gazdasági szakok érdeklik, bár úgy hallotta, idén akár 495 is lehet a ponthatár a legnépszerűbb egyetemeken. A B terv a gazdaságinformatika, ott magasabb a keretszám, így könnyebb bekerülni.
©
Zsolti (18, balra) érettségi után dolgozni kezd, pedig a pszichológia szak is érdekli, de "ott a csillagos ég a ponthatár". Ádám (18, középen) médiaszakra jelentkezne, de elképzelhető, hogy előtte elvégez egy OKJ-s képzést. Bence (18) kihagyja az idei felvételit, inkább egy műszaki OKJ-s tanfolyamot választott, "azzal tudok majd dolgozni". Később, munka mellett szeretné elvégezni az egyetemet.
©
Richárdot (18) a kommunikáció és a médiatudomány, az andragógia és a mentálhigiénia érdekli - még akkor is, ha ezeken a szakokon alig van államis hely. Vagy valamelyik budapesti egyetemen, vagy Dunaújvárosban tanulna.
©