szerző:
Eduline

Automatikusan jár többletpont a 2015-ös felvételin, ha valakinek elváltak a szülei? Mire vonatkozik a hátrányos helyzet? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Most érettségizem, és szeretnék jelentkezni egyetemre. Elvált szülők gyereke vagyok, automatikusan kapok többletpontot?

A 2015-ös felvételin 40 többletpont jár fogyatékosságért, gyermekgondozásért és hátrányos helyzetért. A többletpontot akkor kaphatjátok meg, ha még nem töltöttétek be a huszonötödik életéveteket, és a választott szakon nem gyakorlati vizsgán alapján számítják ki a felvételi pontszámot.

Az, hogy elváltak a szüleitek, nem minősül hátrányos helyzetnek. Ennek a feltétele az, hogy a jelentkező rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre legyen jogosult, és a következők egyike fennálljon: a felvételizőt együtt nevelő szülők, az őt egyedül nevelő szülő vagy a családbefogadó gyám a kedvezmény igénylésekor legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezik; a jelentkezőt nevelő bármelyik szülő, illetve a gyám a kedvezmény igénylésekor aktív korúak ellátására jogosult, vagy az azt megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként volt nyilvántartva; a felvételiző szegregátumban nyilvánított lakókörnyezetben, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között élt, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéséhez szükséges feltételek.

Halmozottan hátrányos helyzetűnek minősül az, akinél a fenti körülmények közül legalább kettő fennáll, akit nevelésbe vettek, illetve az, aki utógondozói ellátásban részesül és tanulói vagy hallgatói jogviszonya van.

A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetnek 2014. december 23. és 2015. június 30. közötti valamely időtartamban kell fennállnia. A jogosultságot dokumentumokkal - a gyámhatóság igazolásával, illetve határozatával - kell igazolnotok, amelyet legkésőbb a dokumentumpótlás határidejéig, vagyis július 8-ig fel kell töltenetek az e-felvételi rendszerébe, vagy el kell küldenetek postán. Ha az igazolás már a jelentkezési határidő - február 15. - előtt rendelkezésetekre áll, addig kell feltöltenetek. Az alap- és osztatlan szakos pontszámítási szabályokról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok, a 2015-ös felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!