szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Múlt héten megkérdeztünk benneteket, melyik volt a legnehezebb vizsga a matek, magyar, töri, angol és német ötösből - meglepő lehet, de legtöbben nem a számokkal bajlódtatok a vizsgán.

Arra a kérdésre, melyik volt a legnehezebb középszintű vizsga, az Eduline-ra érkezett szavazatok alapján a válasz: a töriérettségi.

A szavazók 43%-a szerint ez volt a legnehezebb vizsga. A vizsga napján a diákok többsége bizakodó volt, akadtak azonban olyanok is, akik már akkor sem voltak elégedettek a feladatokkal:

„Nehéznek találtam a feladatokat, nálunk többen is sírva fakadtak az osztályban” – mondta egy végzős a töriérettségi napján. Szerinte a rövid feladatokban a témák viszont nagyon „eldugottak” voltak. „Nekünk van egy tételes könyvünk, amiből készültünk, de volt olyan kérdés, ami abban nem került elő, sőt olyan is volt, ami az online oktatás legutolsó órájának volt a témája - sokakban nem ragadt meg annyira.”

A szavazás alapján, azonban a számok is jelentettek némi problémát, alig lemaradva a töri mögött - a szavazók 41%-a szerint - a matekérettségi is izzasztó volt idén.

Ez nem is meglepő, a vizsga minden évben sokaknak okoz fejfájást, azonban 2021-ben a végzős középiskolások egy része szerint a feladatsor összeállítói nem vették figyelembe, hogy ez az évfolyam több mint egy éve otthonról tanul - petíciót indítottak. Azt kérik, hogy csökkentsék a ponthatárokat - ez főleg azoknak jönne jól, akik csak a kettesre hajtanak és nem szeretnének továbbtanulni, hiszen a felsőoktatási felvételin nem a vizsgák pontszáma és érdemjegye, hanem az elért százalék számít.

Egy végzős akkor megy át az érettségin, ha az összpontszám legalább 25 százalékát megszerzi. Ha valaki 12 százaléknál többet gyűjt, de 25 százaléknál kevesebbet, szóban javíthat.

A petíciót a vizsga óta közel 12 ezren írták alá - ez az összes vizsgázó körülbelül hatoda, matematikából ugyanis 68 037-en érettségiztek középszinten.

Mi ment a legjobban?

Azt is megkérdeztük, szerintetek melyik volt a legbarátságosabb vizsga az első héten – a válasz itt is egyértelmű: a magyart tartottárok a legkönnyebbnek. Az első napról – már a vizsga után is – olyan visszajelzések érkeztek, amik azt jelzik, idén nem lesznek rosszak a magyarvizsga eredményei. De mennyire jó, ha könnyű egy vizsga?

Jól elemezhető novella, jó érvelési feladat, megoldható gyakorlati szövegalkotási feladat – nem voltak komoly buktatói az idei középszintű magyarérettséginek Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint. Az viszont már kérdés, mennyire méri a feladatsor a diákok gondolkodási és műértelmezési képességét. Az idei írásbeliből ráadásul teljes egészében hiányzik a modern magyar irodalom, a feladatsor „legfrissebb” műve Tóth Árpád majdnem százéves verse.

Ma a nemzetiségi nyelv és irodalom érettségiken a sok, kövessétek a vizsgákról szóló tartalmainkat - holnap pedig jövünk a kémiaérettségivel és a föcivizsgákkal.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.