szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak néhány hét, és kezdődnek az írásbeli érettségik, ezért most listába szedtük, milyen legális puskákat használhattok a vizsgákhoz. Ezeket semmiképpen ne hagyjátok otthon.

Kezdjük a fő tantárgyakkal: magyar

A magyar nyelv és irodalom az egyetlen olyan fő tárgy, ahol nem nektek kell gondoskodnotok a segédeszközökről. Ebből a tárgyból a vizsgabizottság biztosít - tantermenként négy példányban - helyesírási szótárat. A vizsga alatt ezt is érdemes lehet majd lapozgatni, főleg, ha elbizonytalanodnátok.

Töri

A töriérettségin háromféle - kronológiai táblázat nélküli - atlaszt fogadnak el a vizsgán, amelyet a középszintű érettségin végig használhattok, de emelt szinten csak a második vizsgarészhez vehettek elő. Erről magatoknak kell gondoskodnotok. Fontos, hogy az atlaszotok kódját mindenképp ellenőrizzétek a vizsga előtt.

A jogszabályi feltételeknek megfelelő atlaszok az alábbiak:

  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2

Az atlaszon kívül a töriérettségin helyesírási szótárt is használhattok, erről viszont az iskola gondoskodik - tantermenként legalább három-három példány áll majd a rendelkezésetekre.

Matek

A matekérettségin szintén nektek, vizsgázóknak kell gondoskodnotok a következőkről: használhattok függvénytáblázat - ebből akár többfélét is egyszerre -, zsebszámológépet, körzőt vonalzót és szögmérőt. Ezeket is érdemes összegyűjteni, előkészíteni a vizsga előtti napokban. A számológép esetén külön kikötés, hogy "szöveges adatok tárolására és megjelenítésére" ne legyen alkalmas.

Nyelvi érettségik

Az idegen nyelvi érettségik esetén ti magatok vihettek a vizsgára egy-, illtve kétnyelvű nyomtatott szótárat, amit csak a vizsga negyedik részénél, az íráskészséghez használhattok.

Melyik tárgyakból és milyen segédeszközöket használhattok még?

A korábbiakban már említett négyjegyű függvénytáblázatot nem csak a matekérettségin használhatjátok. Ez a segédeszköz a fizika-, illetve a kémiaérettségin - közép- és emelt szinten - is hasznos társatok lehet.

Számológépet a matekon kívül, a fizika-, biológia-, földrajz- és kémiaérettségin is használhattok - de csak olyat, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. De a körzőt, vonalzót és szögmérőt se tegyétek messzire a matekérettségi után, ha földrajzból is érettségiztek, ezeket a segédeszközöket ugyanis ezen a vizsgán is használhatjátok.

Ha föci vizsgára készültök, a földrajzatlaszt sem szabad elfelejtenetek. Erről a segédeszközről szintén magatoknak kell gondoskodnotok. Mivel az atlasz rengeteg adatot tartalmaz, ezért érdemes már most lapozgatnotok, és megjegyeznetek, hogy mit hol találtok. Ezzel rengeteg időt megspórolhattok majd magatoknak a vizsgán. Ennek, illetve a föciérettségin használható további legális puskáknak a középszintű írásbeli érettségi második részénél vehetitek majd hasznát. Fontos, hogy az első feladatlapnál nem használhatjátok őket. Emelt szinten atlaszt egyáltalán nem használhattok, viszont a számológépet, a körzőt és a vonalzót bármikor elővehetitek. 

A 2021-es érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!