szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdődött a tanárok oltása és még mindig sok a kérdés az április 19-re tervezett iskolanyitások, és az egy hónap múlva kezdődő érettségik körül is. Összeszedtük az elmúlt hét legfontosabb oktatási híreit az általános iskoláktól egészen az egyetemekig.

Idén sem lesz zökkenőmentes az érettségi?

Nincs értelme az érettségi előtt két hétre visszaengedni a középiskolákba a végzősöket – ez derül ki azokból az e-mailekből, amelyeket az Eduline szerkesztősége kapott a héten az idén érettségizőktől. Sokan ráadásul attól tartanak, hogy ha április végén megfertőződnek az iskolában, éppen az írásbeli érettségire betegednek le vagy kerülnek karanténba, ez pedig még nehezebbé teszi a helyzetüket. Pedig egyébként sincs könnyű dolguk. Egy átlagos tanév 180 tanítási napból áll - a végzős évfolyam tavaly március óta 148 napot töltött otthon, és még nincs vége a digitális oktatásnak.

Jelenleg több mint 20 aláírásgyűjtés zajlik különböző felületeken az érettségik átalakítása miatt. A legnépszerűbb az petíció, amelyben a szóbeli vizsgák eltörlését kérik a kormánytól - ezt eddig 23 ezren írták alá.

Elkezdődött a tanárok oltása

A héten kezdődött a tanárok oltása, első körben azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat oltják majd, akik március 24-ig regisztráltak a vakcinára. Az oltásuk a tervek szerint április 1-jén, 2-án és 3-án zajlik majd kórházi oltópontokon. A második kör regisztrációs határideje március 29-én éjfélkor járt le - azokat, akik ekkor jelentkeztek, a húsvét utáni héten hívják majd be az oltópontokra.

A regisztráltakból mostanra 46 ezren már meg is kapták az oltást, értelemszerűen ők már nem vesznek részt a mostani kampányszerű oltási akciókban, és azok sem, akik az elmúlt három hónapban igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak - közölték. A mostani és a jövő heti oltási akcióra így több mint 162 ezer dolgozó kap behívót - a most szombatig zajlóra 78 ezren, a jövő heti oltásra több mint 84 ezren kapnak.

Egy hetes infosztrájkot hirdetnek az alapítványoknak kiszervezett egyetemek

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy április 19. és 23. között az információs sztrájkban résztvevő oktatók és hallgatók a tanórákon a modellváltásról fognak beszélgetni. A részeletekről itt olvashattok. Ezen felül 11 egyetem modellváltásával kapcsolatban nyújtott be törvényjavaslatokat a kormány.

Módosíthatják az iskolaérettségi vizsgálatok rendszerét: a gyermekvédelem is kérheti a halasztást

A köznevelési törvény több ponton is változhat, a módosításáról az Országgyűlés a tavaszi ülésszakban hoz majd döntést.

Oktatási szakszervezetek és szakértők: ne ragaszkodjon az április 19-i nyitáshoz

Négy oktatási szakszervezet és szakértők közösen kérik a kormányt arra, hogy hagyjanak időt az oltások után a védettség kialakulására.

Négyszáz lelkes nógrádi faluban nyit „zöld iskolát” a Budapest School

Budapesttől 80 kilométerre, a Cserhát egyik kistelepülésén indul szeptemberben a Budapest School legújabb iskolája, ahol a tanterem az erdő, a kert és a mező lesz. A 6-13 éves diákok tangazdaságot terveznek és építenek majd, erdővédelmi akciókat szerveznek, gyógynövényeket és gombafajtákat tanulmányoznak, eközben pedig – ígérik az alapítók – szinte észrevétlenül azt is megtanulják, amit az állami tanterv előír. A teljes riportot itt olvashatjátok el.

Tarolnak a gazdasági szakok, rekordokat döntöget a jogászképzés

Továbbra is az ELTE a legnépszerűbb egyetem, tarolnak a gazdálkodástudományi képzések a 2021-es felvételin, és kilenc éve nem jelentkeztek olyan sokan jogászképzésre, mint idén. Összeszedtük a legérdekesebb statisztikákat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!