szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A két ünnep között elindult a 2021-es felsőoktatási felvételi, egészen február közepéig van időtök végiggondolni, melyik egyetemre és milyen szakra szeretnétek jelentkezni. De ha már most szívesen kalkulálnátok a pontjaitokkal, próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát.

1. lépés: tanulmányi eredmények 

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatok adják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel. Ezért először ezeket az eredményeket kell beírnotok az Eduline kalkulátorába

Tipp: ha még csak ebben a tanévben fogtok végezni, akkor nyilván nem tudjátok előre az év végi jegyeteket, ebben az esetben olyan eredményt adjatok meg, amire a teljesítményetek alapján számítotok. Már ez alapján is kaptok egy körülbelüli pontszámot.

2. lépés: érettségi eredmények  

Ezután a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeit kell megadnotok - ezekkel szintén maximum 200 pontot szerezhettek. A harmadik oszlopban kell jeleznetek, hogy melyikből tettetek emelt szintű vizsgát. 

Azt, hogy a kiválasztott szakon melyek a kötelező vagy választható érettségi tárgyak, itt nézhetitek meg. Ha több olyan tárgyat is megjelöl a felsőoktatási intézmény, amelyből érettségiztek, válasszátok ki a két legjobb eredményűt. 

Tipp: a tanulmányi eredményeitekhez hasonlóan - ha még nem érettségiztetek - itt is olyan százalékokat adjatok meg, amit úgy éreztek, teljesíteni fogtok a május-júniusi szezonban.  

3. lépés: többletpontok 

Ezután be kell írnotok a többletpontokat érő nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés adatait. Az Eduline kalkulátora azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha ebben a táblázatban már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot. 

4. lépés: már csak egy kattintás  

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a kalkulátor nemcsak az összpontszámotokat írja majd ki, feljebb görgetve az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja. 

Fontos: a kalkulátorunkat az alap- és osztatlan szakra felvételizők használhatják - ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterképzésre jelentkeztek, a Felvi kalkulátorát használjátok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha olyan szakra felvételiztek, ahol a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják a pontszámot.  

Ha különböző szakokra felvételiztek, többször is el kell végeznetek a számítást, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!