szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei keresztféléves felvételin összesen 6439-en jelentkeztek a felsőoktatásba. Mutatjuk, melyek voltak a legnépszerűbb alap- és osztatlan képzések, illetve felsőoktatási szakképzések.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a jövő februárban induló szakokra összesen 6439-en nyújtották be jelentkezésüket. A keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények szinte csak a mesterképzéseket hirdették meg állami ösztöndíjas formában, így végül a mesterképzésre 5535-en, alapképzésre pedig 754-en jelentkeztek, ebből mindegy 5204-en állami ösztöndíjas képzésre. Azt, hogy melyik volt a tíz legnépszerűbb mesterszak, itt nézhetitek meg, a karok top 10-es listáját pedig itt találjátok.

A keresztféléves eljárásban általában sokkal kevesebben jelölnek meg alapszakokat - mivel kevesebbet is indítanak -, de az osztatlan képzések és a felsőoktatási szakképzések sem olyan népszrűek, mint a tavaszi-nyári eljárásban. Lássuk, idén hányan szeretnének bejutni ilyen típusú képzésekre, és melyek a legnépszerűbb szakok a jelentkezők körében.

Alapképzésre összesen 754-en jelentkeztek. A népszerűségi listát a gazdálkodási és menedzsment szak vezeti, amit a kereskedelem és marketing, majd a kommunikáció- és médiatudomány követ. A következő táblázat a top 10-es listát tartalmazza az összes jelentkező száma alapján. A harmadik oszlopban pedig azt is megnézhetitek, hányan jelölték meg első helyen az adott szakot.

Szak Összes jelentkező Első helyes jelentkező
gazdálkodási és menedzsment 206 112
kereskedelem és marketing 138 72
kommunikáció- és médiatudomány 112 74
emberi erőforrások 88 50
nemzetközi gazdálkodás 64 41
pénzügy és számvitel 61 38
nemzetközi tanulmányok 59 34
óvodapedagógus 55 49
turizmus-vendéglátás 49 28

Osztatlan képzés egyetlen indult a keresztféléves eljárásban, méghozzá a tanári. Erre összesen öten jelentkeztek, mindannyian első helyen jelölték meg a szakot. Felsőoktatási szakképzést 265-en jelöltek meg, ennek szakok szerinti eloszlását ebben a táblázatban nézhetitek meg:

Szak Összes jelentkező Első helyes jelentkező
kereskedelem és marketing 83 47
gazdálkodási és menedzsment 65 32
pénzügy és számvitel 40 18
mérnökinformatikus 32 23
gazdaságinformatikus 26 12
turizmus-vendéglátás 10 7
televíziós műsorkészítő 9 6

A 2021-es keresztféléves felvételiről itt olvashatjátok el az összes cikkünket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!