szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kérdéssel rengetegen kerestetek meg bennünket Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentése óta. Annak érdekében, hogy ne csússzanak félre az információk, most mindent összegyűjtöttünk, amit eddig tudunk a szóbelikről.

Orbán Viktor hétfő délelőtt bejelentette, hogy mostantól a középiskolákban 8. osztály felett, illetve a felsőoktatási intézményekben is át kell állni az online oktatásra, a kollégiumokat pedig be kell zárni. Az újabb szigorításoknak köszönhetően mindenkiben rengeteg kérdés merült fel, különösen azokban, akik az őszi érettségi szezonban vizsgáznak és már csak a szóbelijük lenne hátra.

A bejelentés még annyira friss, hogy egyelőre sajnos mi sem tudunk bővebb információkat, így azt sem, hogy mi lesz az érettségikkel, de amint kiderül, közzétesszük az oldalon. Addig viszont összegyűjtöttük, hogy a jelenlegi állás szerint mit kell tudnotok.

Az Oktatási Hivatal oldalán található információk szerint a vizsgázók számára a szóbeli vizsga alatt a maszk viselése ajánlott, de nem kötelező. Az érettségi vizsgabizottság tagjai számára a maszk viselése kötelező. Továbbá korábban írtunk arról is, hogy ha valaki már túl van az írásbeli vizsgán, azonban a szóbeli érettségik idejére igazoltan beteg lesz és karanténba kerül, akkor nem vehet részt a vizsgán. Arról, hogy ilyenkor pontosan mi a teendő és hogyan lehet pótolni a szóbelit, itt olvashattok részletesebben.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azonban azt megnyugtatónak tartja, hogy a helyettes államtitkártól ígéretet kaptak rá, hogy az elmaradt érettségik meg lesznek tartva. Tehát azok sem maradnak le a vizsgákról, akik például betegség miatt nem tudtak korábban elmenni - számolt be róla a hvg.hu. Arról egyébként mi is írtunk már korábban, hogy most sem volt muszáj bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Akik még mindig féltek az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is próbálkozhatnak majd.

Tavasszal csak írásbeliket tartottak

A tavaszi érettségiket is keresztülhúzta a koronavírus. Akkor a kormány úgy döntött, nem a korábban megszokott rendben tartják a vizsgákat, csak az írásbeli érettségiket szervezik meg. Szóbelizni akkor csak azokból a tárgyakból kellett, amelyekből eleve nincs más vizsgarész, illetve ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkettő százalékot, de nem érte el a huszonöt százalékot.

Ti mit gondoltok, most is a tavaszihoz hasonló szabályok lesznek vagy mindenhol megtartják a szóbeliket?

A helyzet folyamatosan változik, mi azonban továbbra is várjuk a véleményeiteket és észrevételeiteket Facebookon vagy az [email protected] címre.

Őszi szóbeli érettségi: ilyen lesz a vizsga és a pontszámítás a fő tárgyakból

Már nincs egy teljes hét és kezdődnek az idei őszi szezon szóbeli érettségi vizsgái. Most összeszedtünk minden fontos infót, amit érdemes tudnotok a fő tárgyak vizsgáiról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!