szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nincs egy teljes hét és kezdődnek az idei őszi szezon szóbeli érettségi vizsgái. Most összeszedtünk minden fontos infót, amit érdemes tudnotok a fő tárgyak vizsgáiról.

A tavaszi vizsgákkal ellentéteben most még nincs vége az érettségi időszaknak, hiszen nem maradnak el a szóbelik az őszi szezonban. Az emelt szintű szóbeliket november 12-16 között rendezik, a középszintűeket pedig november 23. és 27. között. Nézzük, mire számíthattok a fő tantárgyak szóbeli vizsgáin közép- és emelt szinten.

Magyar nyelv és irodalom

Középszinten 15, emelt szinten 20 percetek lesz kifejteni a húzott tételt, amiért mindkét szinten összesen 50 pontot kaphattok. Az irodalmi tétel kifejtéséért 25 pont, a magyar nyelvi tétel kifejtéséért pedig 10 pont jár, a két felelet nyelvi minőségéért további 15 pont adható.

A vizsgán a következő segédeszközöket használhatjátok: irodalmi szöveggyűjtemény, kötet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott ismerethordozó a tételnek megfelelő részlete (pl. internetes oldal nyomtatott változata, egynyelvű szótár, művelődéstörténeti térkép, képzőművészeti album). Ezekkel viszont nektek nem kell külön foglalkoznotok, mivel a szóbelin a felsoroltakat az iskola biztosítja számotokra.

Matematika

A középszintű matematika szóbelin - csak akkor kell vizsgáznotok, ha az írásbelin nem értétek el az összpontszám 25 százalékát - 15 percetek van három egyszerű, az elméleti anyag elsajátítását számon kérő kérdés megválaszolására, vagy ezek közvetlen alkalmazását megkívánó egyszerű feladat megoldására, illetve három további feladat elvégzésére. Az elméleti kérdésekre összesen 15 pontot, a három feladatra 30 pontot, az önálló teljesítményre való képességért, a feladatok logikus előadásáért, illetve a matematikai kommunikációs képességért pedig 5 pontot kaphattok.

A vizsgán függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt használhattok - ezeket nektek kell magatokkal vinni.

Emelt szinten 20 perces a szóbeli. Ezalatt egy tételt kell összefüggően kifejtenetek a megadott szempontok alapján, 35 pontért: 10 pont jár a felelet tartalmi összetételéért, szerkezetéért, 2 a feleletben szereplő, a témához illő defínició helyes kimondásáért, 6 a tétel kimondásáért és bizonyításáért, 8 a feladat helyes megoldásáért, 4 az alkalmazások ismertétéséért, 5 pedig a matematikai nyelvhasználatért és kommunikációs készségért.

Emelt szinten függvénytáblát nem használhattok, de szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt vihettek magatokkal. Illetve a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket tartalmazó képlettárat is segítségül kérhetitek a feladatok megoldásához, ezt viszont az iskola biztosítja.

Történelem

A magyarhoz hasonlóan a töri szóbelik középszinten 15, emelt szinten 20 percesek, és 50 pontosak. Egy tételt kell kifejtenetek, amely lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb, illetve több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása. A feladatok 60%-a a magyar, 40%-a pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódik, és az összes feladat fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. Itt sem kell mindent fejből tudnotok, ugyanis mindkét szinten használhattok atlaszt, amit az iskola biztosít számotokra.

Idegen nyelv

A nyelvi szóbelik - csak úgy, mint az írásbelik - egységes szabályok szerint zajlanak. Akár angolból, akár németből, vagy valamilyen más élő idegen nyelvből vizsgáztok, középszinten 15, emelt szinten 20 percet kaptok bebizonyítani, hogy mennyire megy nektek az adott nyelv. A vizsa három egységből áll, melyeket megelőz egy bemelegítő társalgás - ekkor még nincs értékelés. Aztán következik a társalgás, majd szerepjáték vagy vita és harmadikként az önálló témakifejtés rész. Ezekkel középszinten összesen 33, emelt szinten 30 pontot gyűjthettek. Segédeszközt egyik szinten sem használhattok.

Túlélőtippek érettségizőknek: így szerezhettek max pontot a szóbelin

Jövő héten kezdődnek az őszi emelt szóbelik, 23-án pedig a középszintűek. Ezért most összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel főleg azoknak a vizsgázóknak szeretnénk segíteni, akik tartanak ettől a típusú megmérettetéstől.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!