szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az őszi érettségi szezon 2020. október 16-án kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel. Bár a vizsgákat normál menetrend szerint szervezik meg, a koronavírus miatt ez mégsem egy átlagos érettségi időszak lesz. Éppen ezért számos eshetőségre fel kell készülni. Most megmutatjuk, mi a teendő olyankor, ha valaki a vizsgák alatt épp igazoltan koronavírusos.

Az a vizsgázó, aki igazoltan beteg, értelemszerűen nem vehet részt az érettségi vizsgán. Mivel ez esetben nem a ti hibátokból maradtok távol az érettségitől, ezért pótló vizsgát tehettek, amelyre a következő szabályok vonatkoznak:

  • Ha az írásbelin nem tudtok részt venni, akkor az érettségi jelentkezést fogadó intézmény igazgatója - ha ehhez a feltételek megteremthetőek - engedélyezheti, hogy az adott vizsgaidőszakban pótló vizsgát tegyetek.
  • Ha nincs lehetőség az adott vizsgaidőszakban írásbelizni, akkor az igazgató engedélyezheti, hogy ezt szóbelivel pótoljátok. Ebben az esetben két szóbeli tételt kell húznotok és kifejtenetek. Ilyenkor a felkészüléshez és a tétel kifejtéséhez rendelkezésre álló időt is meg kell duplázni, illetve tíz perces pihenőidőt is kérhettek a második tétel kihúzása előtt - ezalatt azonban a vizsgatermet nem hagyhatjátok el.
  • Ha az adott vizsgatárgyból nincs szóbeli vizsgarész, az igazgató engedélyezheti, hogy az adott vizsgatárgy helyett másik vizsgatárgyat válasszatok. Amennyiben az újonnan választott vizsgatárgy írásbelije már lezajlott, akkor azt szóbelivel pótolhatjátok.
  • Ha a gyakorlati vizsgarész alatt vagytok betegek, azt szintén szóbelivel lehet pótolni - a fentiekben leírtak szerint.
  • Ha a szóbeli napján vagytok betegek, akkor az igazgató engedélyével az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján ismételhetitek meg a vizsgát, illetve ha erre nincs mód, egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehettek.

Akik hatósági karanténban vannak, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor derül ki, hogy lázasak, szintén nem vehetnek részt a vizsgán. Rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az igazoltan beteg vizsgázókra. 

Az idei őszi érettségit normál menetrend szerint szervezik, de legfeljebb tízen lehetnek egy teremben és a dolgozatokat is pihentetni fogják. Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette az idei őszi érettségire javasolt biztonsági óvintézkedéseket. Most megtartják a szóbeli számonkéréseket is, de minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, és a szervezőknek mindent meg kell tenniük a csoportosulások elkerülése érdekében. A szabályokról bővebben itt írtunk. 

A 2020-as őszi érettségiről pedig itt olvashattok el mindent.

2021 májusában is próbálkozhat az, aki idén tavasszal visszalépett az érettségitől

Nem muszáj most bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is próbálkozhat - tudta meg a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!