szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak egy hét van hátra az őszi földrajzérettségiig. Ha ti is vizsgáztok ebből a tárgyból, érdemes elolvasnotok, hogy mi vár rátok az írásbelin és a szóbelin. Most összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

A közép- és az emelt szintű érettségi is egy írásbeliből, illetve egy szóbeliből áll. Középszinten az írásbelire 120 percetek lesz és 100 pontot gyűjthettek, míg emelt szinten 240 percetek lesz megoldani a feladatokat, szintén 100 pontért. A szóbeli mindkét szinten 50-50 pontot ér. Középszinten 15, emelten pedig 20 perc alatt kell majd kifejtenetek a húzott tételeteket.

Milyen részekből áll az írásbeli?

A középszintű föciérettségin két feladatlapot kell megoldani. Az első a topográfiai ismereteket és képességeket ellenőrzi. Erre 20 percetek lesz. Ezt követően a felügyelőtanár beszedi a dolgozatokat és kiosztja a második feladatsort, amellyel a földrajzi ismereteiteket mérik fel. Értelemszerűen ezt a részt 100 perc alatt kell megoldanotok. Fontos azonban, hogy az egyes feladatlapokon belül a rendelkezésetekre álló időt tetszés szerint oszthatjátok be, illetve az sincs meghatározva, hogy milyen sorrendben végezhetitek el a feladatokat. 

Ezzel szemben emelt szinten csak egy feladatsort fogtok kapni, amelyet 240 perc alatt kell kitöltenetek. Az időt itt is saját magatoknak oszthatjátok be. 

Milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán?

A középszintű földrajz írásbeli feladatsora megközelítően a következő belső arányok szerint épül fel:

  • 45%-ban földrajzi-környezeti ismeretanyag. Ez a részletes érettségi követelményekre épülő zártvégű vagy rövid választ igénylő nyílt végű feladatokban jelenik meg, amelyek a követelményrendszer arányait figyelembe véve különböző témakörökhöz kapcsolódnak.
  • 15%-ban topográfiai ismeretek, amelyek a vizsgakövetelményben felsorolt névanyagra épülnek. Itt a megjelölt földrajzi fogalmak megnevezését és a hozzájuk kapcsolódó tartalmak ismeretét várják el tőletek.
  • 40%-ban gyakorlati jellegű feladatok (pl. grafikonelemzés, ábraelemzés, számításos feladatok, ábrázolás, mérés a térképen, képfelismerés, forráselemzés).

Emelt szinten az arányok a következők:

  • 50%-ban földrajzi-környezeti ismeretanyag. Ez az emelt szintű érettségi követelményekre épül, de a középszintű követelményeket is magába foglalja. Itt zártvégű, valamint rövidebb vagy hosszabb választ igénylő nyílt végű feladatok, esszé, illetve rajzos feladatok lehetnek, amelyek lefedik a követelményrendszer valamennyi fő témakörét.
  • 20%-ban topográfiai ismeretek. A vizsgakövetelményben felsorolt névanyagra épülő feladatokban a megjelölt földrajzi fogalmak felismerését, megnevezését, földrajzi tartalmak hozzárendelését, illetve a földrajzi-környezeti ismeretek topográfiai feladatok során történő alkalmazását várják el tőletek.
  • 30%-ban az ismeretek alkalmazását igénylő gyakorlati jellegű feladatok (pl. grafikonelemzés, ábraelemzés, számításos feladatok, ábrázolás, mérés a térképen, képfelismerés, forráselemzés, adat- és szöveges vagy képi információ értelmezése, adatok alapján egyszerű prognózis készítése, problémamegoldó feladatok).

Milyen segédeszközöket használhattok?

Középszinten a második feladatsor megoldásához használhattok középiskolai földrajz atlaszt, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, valamint vonalzót. Fontos, hogy mindezt az első feladatlap megoldásakor nem vehetitek elő, azt segédeszközök nélkül kell megoldanotok. Emelten egyáltalán nem használhattok atlaszt, viszont a számológép, a körző és a vonalzó végig nálatok lehet. Ezeket az eszközöket mindkét szinten nektek kell vinnetek az írásbelire.

Hogyan néz ki a szóbeli föciből?

A szóbeli tétel közép- és emelt szinten is két feladatból áll: a tételek első feladata az általános természetföldrajzra vagy a kontinensek, illetve Magyarország természetföldrajzára vonatkozik, míg a tételek második feladata általános társadalomföldrajzi vagy regionális társadalmi-gazdasági földrajzi tartalmakhoz kapcsolódik. A két feladat között azonban tartalmi és területi átfedés nem lehet (pl. Magyarországra vonatkozó ismeretek csak az egyik feladatban kérdezhetők).

Az egyes feladatok megoldására 25-25 pont adható, így szerezhettek összesen 50 pontot. A 25 pont a tartalmi összetevőkre járó 20 pontból, a logikus felépítésért járó 2 pontból és a szaknyelvi-, a térkép- és eszközhasználatért járó 3 pontból adódik össze. A szóbelin mindkét szinten használhattok földrajz atlaszt, amelyet az iskola biztosít számotokra.

2021 májusában is próbálkozhat az, aki idén tavasszal visszalépett az érettségitől

Nem muszáj most bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is próbálkozhat - tudta meg a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!