szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem kell sokáig izgulnia azoknak, akik a pótfelvételi időszakban jelentkeztek egyetemre, ugyanis a héten kiderülnek a ponthatárok. Mutatjuk, mi jön ezután.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a ponthatárokat várhatóan augusztus 27-én hirdetik ki. Itt részletesen elolvashatjátok, milyen szabályok vonatkoznak a felvételi ponthatárokra.

De mi lesz ezután?

Azok, akiket felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2020. szeptember első napjaiban.

A beiratkozás mellett a Neptunnal való megismerkedés az elsődleges feladatotok, ugyanis gyakran ide töltik fel a tudnivalókat a beiratkozásról is az intézmények, innen tölthetők le a szükséges nyomtatványok, sőt még az időpontról is itt kaphattok tájékoztatást. Arról, hogy mikor lesznek az egyetemi beiratkozások, itt írtunk bővebben:

Mikor lesznek az idei egyetemi beiratkozások? Itt vannak a dátumok

Lassan minden felvételiző megkapja a besorolási döntést, és a tájékoztatót, amiben leírják az egyetemek mi a következő lépés. Itt vannak a beiratkozási időpontok, amikről már tudni lehet.

A beiratkozási szabályok egyetemenként eltérőek így az is különbözhet, hogy egyes intézmények pontosan milyen papírokat, okmányokat várnak tőletek a beiratkozásnál - ezeknek pontosan az egyetemetek honlapján tudjátok megnézni, de mutatjuk, hogy melyek azok a dokumentumok, amelyek biztos, hogy kelleni fognak. Itt van néhány példa, ami kelleni fog.

Akkor is tudok kollégiumi helyet igényelni, ha a pótfelvételin vesznek fel az egyetemre?

Igen, nem kell izgulnotok, természetesen idén is lesz lehetőségetek kollégiumi férőhelyet megpályázni a pótfelvételi után - amennyiben maradtak még betöltetlen férőhelyek. Fontos, hogy a kollégiumi pótfelvételi elsősorban azoknak fog szólni, akik az augusztusi pótfelvételi eljárás során felvételt nyertek valamelyik egyetem vagy főiskola valamelyik képzésére. Ugyanakkor azok is adhatnak le jelentkezést, akik az általános felvételi eljárás után még nem tették, vagyis azóta döntöttek úgy, hogy mégis kollégiumban szeretnének lakni szeptembertől. Erról bővebben itt olvashattok.

Azt pedig, hogy milyen formában nyitnak ki újra a diákszállások, és milyen szabályokat vezetnek be a koronavírus járvány miatt, itt olvashatjátok el.

A legfontosabb: hogyan indul a félév?

Az operatív törzs ajánlásai alapján dolgozták ki a felsőoktatási intézmények látogatására vonatkozó javaslatokat és a külföldi hallgatók beutazási eljárásrendjét. Az egységes iránymutatás szerint minden felsőoktatási intézménynek a járványügyi készültséget kezelő, folyamatosan aktualizált és a fenntartóval is egyeztetett intézkedési tervvel kell rendelkeznie. A jelenléti tanórákat lehetőség szerint úgy kell megszervezni, hogy a 1,5 méteres védőtávolság betartható legyen. Amennyiben ez nem lehetséges, kötelező a maszk viselése.

Megvan, mikor kezdődik az őszi félév az egyetemeken

Összeszedtük a legnagyobb fővárosi és vidéki egyetem következő félévének menetrendjét. Akár leendő egyetemisták vagytok, akár végzősök, a következő dátumokat már most felírhatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!