szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rossz trend folytatását mutatják, és az egész magyar gazdaság számára elszomorítóak az idei műszaki felsőoktatási felvételik eredményei – közölte az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetsége (EJMSZ).

Egyértelműen látszik, hogy 2020-ban drasztikusan kevesen és nagyon hiányos tudással jelentkeztek továbbtanulási szándékkal a műszaki képzésekre. Az intézmények pedig erre válaszul – kevés kivételtől eltekintve – alacsonyabb ponthatárokat meghúzva engedték be a jelentkezőket a szakjaikra. Akadt olyan hely, ahol már 300 pont alatt be lehetett jutni mérnökképzésre. Ez a helyzet nem vet jó fényt a műszaki területek jövőjére - írja a hvg.hu az EJMSZ legfrissebb helyzetértékelésére hivatkozva.

Az EJMSZ szerint a most bejutottak közt várható lemorzsolódások után évről évre kevesebb műszaki, mérnök szakember lép a hazai munkaerőpiacra, ami hosszú távon a gazdaság teljesítményét is visszavetheti. Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke szerint a közoktatás jelenleg nem készíti fel a diákokat az egyetemi követelményekre, főleg nem az emeltszintű érettségire.

Nincsenek jól felszerelt hallgatói laborok, rohamosan öregszenek az oktatók, és ma már szinte generációk hiányoznak a tanári gárdából.

Ábrahám László azt is hozzátette, sok helyen az országban már most is képesítés nélküli pedagógusok oktatják a matematikát, vagy éppen a fizikát. Ez pedig a természettudományos képzések színvonalának a visszazuhanását eredményezi. Majd kiemelte: ha a műszaki értelmiség képzése a jövőben sem kap elég figyelmet és anyagi juttatást, akkor a magyar gazdasági fejlődés könnyen lelassulhat, sőt közép-, hosszú távon akár azzal is járhat, hogy a technológiai alapú, tudásigényes beruházások nem nálunk valósulnak meg.

Az EJMSZ elnöke szerint mindezt úgy lehetne megfékezni, ha a középiskolák szoros kapcsolatokat ápolnának a környezetükben, megyéjükben működő nagyvállalatokkal, amelyeknél a műszaki szaktudás kiemelt szerephez jut, illetve szimpatikussá tennék a diákok számára az ilyen típusú képzéseket.

Korábban már írtunk róla, hogy műszaki képzésre összesen 13 252-en jelentkeztek idén, közülük közel tízezren első helyen, állami képzésre 12 327-en. Azt, hogy milyen ponthatárokat húztak az egyetemek a műszaki szakokon, itt nézhetitek meg:

Ilyenek a 2020-as ponthatárok a legnépszerűbb műszaki szakokon

Gépészmérnöki, villamosmérnöki, vagy egyéb népszerű műszaki képzésre jelentkeztetek? Itt megnézhetitek, milyen ponthatárokat húztak idén a felsőoktatási intézmények.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!