szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan kalkulálhattok a pontjaitokkal a 2020-as felvételin, ha már van diplomátok és elkezdenétek egy újabb alap- vagy osztatlan szakot? Itt vannak a részletek.

Amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, akkor a felvételi pontjaitokat az egyetem szabályzatában meghatározott módon, a korábbi felsőfokú tanulmányaitok alapján is számolhatja. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani. Erről bővebben a Felvin, az Egyetemek, főiskolák menüpontban, a felsőoktatási intézmények meghirdetéseinél olvashattok, hiszen ennek lehetősége és feltételei intézményenként változó.

Ha a fentiek szerint szeretnétek a pontjaitokat számíttatni, akkor a felsőfokú oklevél másolatát kötelező a jelentkezési kérelemhez csatolni – egyéb módon ezt nem kell jeleznetek. Amennyiben igazoljátok középiskolai és érettségi eredményeiteket is és azokból szintén meghatározható a felvételi összpontszámotok, akkor is érvényesül a kedvezőbb elbírálás elve: vagyis azon pontszámítási módszer szerint számolják majd a pontjaitokat, amelyik magasabb pontszámot eredményez.

Ezzel a pontszámítással kiválthatjátok a jelentkezési feltételként meghatározott kötelező emelt szintű érettségi vizsga letételét is, de felvételi összpontszám csak akkor számolható belőle, ha az adott szakon a felsőoktatási intézmény így dönt.

Fontos tudni azonban, hogy felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevélből ezen a módon pont nem számítható, mivel az nem minősül felsőfokú végzettséget eredményező oklevélnek.

Ha idén diplomáztok, akkor legkésőbb 2020. július 9-ig pótolhatjátok a pontszámításhoz szükséges, de még hiányzó dokumentumokat.

A felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Felvételi kérdés: mi az a kapacitásszám és mikor számít?

Mitől függ, hogy felvesznek-e az általatok választott és megjelölt helyre? Honnan tudjátok, hogy hányan kerülhetnek be a választott képzésre? Mutatjuk a válaszokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!