szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Viszonylag könnyűnek tartja az első két feladatrészt az Eduline által megkérdezett szakember. Talán a szükségesnél többet kellett olvasnia diákoknak az íráskészséget mérő két baráti levél megoldása előtt és közben - tette hozzá.

Ezt várták tőletek a középszintű és az emelt szintű angolérettségin - megoldások és feladatok

„A szövegek jók, szórakoztatók, megfelelnek az elvárt nyelvi szintnek. Ilyen szempontból jónak tartjuk a szövegértési rész legtöbb témáját" – mondta az Eduline-nak Rádai Péter, az Euroexam International vizsgafejlesztő-trénere, tapasztalt vizsgáztató, aki szerint a szövegek nyelvi szintje megfelelő volt. Kiemelete: azt furcsának tartják, hogy volt olyan feladat, ahol az egész szöveg kulcskifejezése nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű és ismert szó volt (bár az igaz, hogy a szó magyar megfelelője majdnem azonos az angollal).

"Idén volt olyan feladat is, ami újdonságnak számít és a vizsgázók szövegértését úgy méri fel, hogy nem csak egy adott szövegrészletet, hanem a szövegrészek, mondatok közötti kapcsolódást  is érteni kell" - mondta a szakember. Ezt kifejezetten jó ötletnek tartja. Arról is beszélt, hogy olyan feladat is volt, ahol a klasszikus igaz-hamis illetve nem szerepel a szövegben három opció közül a hét kérdésből négy helyes megoldása a "nem szerepel a szövegben".

Ez megzavarhatta a vizsgázókat is, hiszen ha egy igaz-hamis feladatra számítottak, furcsa, hogy a válaszok több mint fele nem dönthető el az olvasott szöveg alapján.

A nyelvhelyességi feladatrésszel kapcsolatban azt mondta: "nem tartja nehéznek, hiszen a szintnek megfelelő feladatok szerepeltek benne, de előfordulhat, hogy egy-egy kérdésre elsőre nem egyértelmű válaszolni, mert komplexebb szövegértést kívánnak, amire az időkeretek közt az átlagos B1-szintű diáknak nem biztos, hogy van ideje". Összességében a feladatokban elvárt nyelvhelyessé és szókincs elemek viszonylag könnyűnek tekinthető, és abszolút megfelelnek az elvárt nyelvi szintnek.

Milyen volt az íráskészség?

„Mind két témánál volt bőven olvasnivaló” - mondta az Eduline-nak Rádai Péter, hozzátéve: ez önmagában nem jelenthetett gondot a diákoknak, szerinte az időkeretbe így is belefértek. Kiemelte, hogy volt azonban a megadott szövegekben több olyan szó, kifejezés is, aminek ismerete nem elvárható középszinten, így ha a diákok nekiálltak szótárazni, akkor veszíthettek  pár percet a keresgéléssel. Az első feladattal kapcsolatban kiemelte, hogy furcsának találták, hogy a meghatározás egyértelműnek veszi, hogy a bele kell egyezni a felkínált programlehetőségre (vagyis, az utasítás akár az elutasítást is megengedhette volna a szokatlan szituációban).

Ezen felül nem teljesen egyértelmű az instrukció – a diákoknak ugyanis egy fellépésre kell igent mondaniuk a barátjuknak, azonban az nem derül ki a leírásból, hogy egyedüli fellépésről van szó, vagy a meghívó baráttal együttes megjelenésről. Rádai Péter arról is beszélt, hogy a második baráti levél utasítása felveti annak szükségességét, hogy komoly időveszteséggel sokszor vissza kelljen térni az eredeti szöveghez a diákoknak, ugyanis arra reflektálva kellett megoldaniuk a feladatokat. Amúgy, enélkül is kiváló emailt lehetett volna írni (ezt próbáltuk a példánkban is tenni), de akkor felmerül, hogy mennyire követte a diák az instrukciókat.

Egy villanyszerelővel készült beszélgetés részleteiről, egy régészeti felfedezésről és egy különös nyelvű nigériai falu lakóiról is kaptak feladatot a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében. A nyelvhelyességi feladatrészben pedig aktuális témákat kaptak a diákok. Az angolérettségin egy 4 részből álló feladatlapot kell kitölteniük a diákoknak, amire középszinten 180, emelten pedig 240 perc van. A olvasott szövegértési, nyelvhelyességi, hallott szövegértési és íráskészség részből áll.

Az angolérettségiről is percről percre tájékoztatunk benneteket ebben a cikkben:

Minden infó az idei angolérettségiről: percről percre

Ma az angolérettségivel folytatódnak a vizsgák, nálunk megtaláltok minden fontos infót. Percről percre tájékoztatunk benneteket a feladatokról, vizsgázókról és nem utolsó sorban a nem hivatalos megoldásokkal is jövünk. Az angolérettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.