szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Holnap elindul a 2020-as érettségi szezon, az idei vizsgák pedig egyszer biztosan benne lesznek a történelemkönyvekben, hiszen már a felvezetés is finoman szólva kalandosra sikerült. Azt mondják, az utolsó napon már nem szabad az érettségivel foglalkozni, most összeszedtük a magyar érettségirendszer legnagyobb botrányait.

Az egyik "leghíresebb" érettségi botrány talán az 1989-es volt. Ebben az évben ugyanis több fővárosi és Pest megyei középiskolában már napokkal az érettségik megkezdése előtt ismerték a tételcímeket. Az érettségi szervezését koordináló minisztérium úgy döntött, egyetlen diák matekdolgozatát sem értékelik, az érettségi bizonyítványokba a negyedik év végi matekjegyük került. Az érettségi botrány még Török Ferencet is megihlette, aki a '89-es év végzőseiről forgatta Moszkva tér című filmjét.

A 2000-es olaszérettségin is volt baki, ez azonban nem volt olyan vészes, ugyanis kifejezetten kellemes meglepetés érte a diákokat. A feladatsor nyelvtani része ugyanis az 1999-es teszt volt. Ezt valószínűleg az összes érettségiző megoldotta gyakorlásképpen az érettségi előtt. Az oktatási minisztérium vizsgálta a tévedést és az esetleges magyarázatokat, a dolgozatokat azonban végül mégsem kellett újraírni.

2003-ban is volt fennakadás, ugyanis a kijelölt időpontnál egy héttel korábban íratták meg német és francia nyelvből a szakközépiskolai érettségi írásbeli vizsgáit egy miskolci iskolában. A két tárgyban érintett 376 iskola 9 ezer diákjának póttételeket küldtek.

Két év múlva, 2005-ben a kétszintű érettségi bevezetésének évében már vasárnap felkerült a magyarérettségi feladatsora az internetre, de a történelmi és a matematikai feladatok is elérhetőek voltak, a diákok 30-50 ezer forintért meg is vehették a teljes tesztet. Történelemből új feladatsort állítottak össze, a matekérettségit pedig több tízezer vizsgázó írta újra.

Tavaly is volt botrány, de nem kellett ismételni

A 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát „kilopta” a munkahelyéről, majd ismerőseinek kiszivárogtatta egy lajosmizsei nyomda alkalmazottja. Ezután továbbadta, hogy azokat eljuttassák a rokonságban érettségizőknek. Innen pedig már ismeritek a történetet. A feladatok - kifejezetten az esszétémák - az egész országot bejárták, a legtöbb iskolába eljutottak. Sok diák nem vette komolyan a hírt, de akik ismerték a témákat előnyhöz juthattak.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a nyomdai alkalmazott később elismerte a tetteit, amely a törvény szerint egy évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat. A lényeg a lényeg, a diákoknak végül nem kellett megismételni a vizsgákat.

Az idei érettségi is biztosan bekerül a történelmi vizsgák közé

Ugyanis amióta a kétszintű vizsgarendszert bevezették, soha nem fordult még elő az, hogy a diákok alig két héttel az érettségik előtt nem tudták volna, mikor és hogyan lesznek a vizsgáik. A koronavírus járvány most ezt is felülírta.

Már az érettségi kérdése is önmagában hetekig megválaszolatlan maradt, a diákok, tanárok és szülők sem tudtak semmit. Csak tippelni lehetett, mi az oktatási kormányzat taktikája - megtartják-e a vizsgákat, elhalasztják őket vagy egyenes el is törlik a 2020-as érettségiket. Április 9-én Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára (egyben a járvány miatt felállított oktatási akciócsoport vezetője) bejelentette, megszületett a jasalat: idén csak írásbeliket tartanak, a szóbelik elmaradnak. Ezt a javaslatot egy hét múlva el is fogadta a kormány, így április 16-án hivatalossá vált az idei menetrend.

Bár az érettségi időpontok száz százalékig sosem voltak biztosak, holnap mégis elindulnak a vizsgák. A héten a köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, 84 300 fő vizsgázhat jövő héttől. Hétfőn kilenckor az idei érettségi a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődik. A teljes heti menetrendet itt nézhetitek meg.

Járványtémák az érettségin - mi kerülhet elő 2020-ban?

Az utóbbi hónapokban minden a koronavírus járványról szól, vajon az érettségiben is előkerül a járványtéma? Összeszedtük, mik fordulhatnak elő a magyar, töri és matek vizsgákon, ha az összeállítóknak is gondolnak az aktualitásokra.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Így zajlik majd az idei érettségi - a szabályokról beszélt az államtitkár

84 284 fő vizsgázhat jövő héttől - mondta el a köznevelésért felelős államtitkár