szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb diáknak az érettségi az első komolyabb megpróbáltatása, ezért vannak, akik már most izgulnak, míg mások félvállról veszik a dolgokat. Most összegyűjtöttünk öt gyakori hibát, amivel könnyen el lehet szúrni az érettségit.

1. Nincs napi rutinotok

Most, hogy az oktatás átkerült digitális térbe, még fontosabb, hogy kialakítsatok magatoknak egy napi, heti és akár havi rendszert, ugyanis így még könnyebb beleesni a halogatás csapdájába. Talán úgy tűnhet, hogy rengeteg időtök van, mivel ki sem kell mozdulnotok otthonról, de higgyétek el, nagyon gyorsan elszaladnak majd a következő hetek, és ott találjátok magatokat az érettségi feladatlapok felett. Ha nem szeretnétek az utolsó pillanatokban kapkodni, érdemes már most beosztanotok, hogy melyik nap, mit olvastok át az írásbelire.

2. Már most pánikoltok

Biztos, hogy bennetek is rengeteg kérdés felmerült már azzal kapcsolatban, hogyan fognak zajlani idén az érettségik. Talán a gyomorgörcs most nem annyira meglepő, de próbáljatok egyszerre csak egy dologra koncentrálni. A tanáraitok is azon vannak, hogy – bár interneten keresztül, de – minden szükséges tudást átadjanak nektek, és ne legyen hátrányotok a kialakult helyzetből.

3. Túl keveset vagy túl sokat alszotok

Mivel nem kell bejárni az iskolába, így könnyű beleesni abba a hibába, hogy hajnalig beszélgettek a barátaitokkal, sorozatot néztek, vagy épp csak céltalanul pörgetitek a közösségi oldalakat, másnap reggel pedig hulla fáradtan próbáltok meg helytállni az online iskolai feladatok tengerében. Ennek tetejében pedig még az érettségire is készülnötök kellene. A legjobb, amit tehettek, ha minden nap nagyjából ugyanakkor fekszetek és keltek, így nem válik rendszertelenné az alvási rutinotok és nem lesztek fáradtak a túl kevés vagy éppen a túl sok alvásnak köszönhetően.

4. Nem ti dolgozzátok ki a tételeket

Bár a szóbelik még messzebb vannak, érdemes lehet már most elkezdeni a tételek kidolgozását, mivel azokból is rengeteget lehet tanulni az írásbelire. Sokkal egyszerűbbnek tűnhet másoktól elkérni a kész tételeket, de higgyétek el, rengeteg tanulhattok abból, ha készítettek egy saját változatot. Pláne, ha gépelés helyett a kézírás mellett döntöttök.

5. Nem tudjátok használni a legális puskákat

Több tárgyból is használhattok segédeszközöket az érettségin – ilyen például matekból a függvénytábla vagy töriből az atlasz. Ha viszont nem tudjátok, hogy melyiket hol kell kinyitnotok, mit merre találtok benne, akkor rengeteg időt veszíthettek a keresgéléssel. Nem szeretnétek, hogy ezek a legális puskák többet ártsanak nektek, mint amennyit segítenek? Akkor kezdjétek el lapozgatni őket és ismerkedjetek meg a könyvek felépítésével.

A 2020-as érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok

Mi lesz az érettségivel? Szakértők szerint május 4-én biztosan nem kezdődik el

Az Index által megkérdezett szakemberek arra számítanak, hogy május elején nem fogják megtartani az érettségiket. Ha minden jól megy, akár egy hónapot is csúszhat a vizsga, de addig is több kérdést kell tisztázni.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.