szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak a jövő hét végéig adhatjátok be a jelentkezéseteket egyetemre vagy főiskolára a keresztféléves felvételi eljárásban. Az érettségi bizonyítványt is fel kell tölteni? Meddig van idő pótolni a hiányzó dokumentumokat? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Az érettségi bizonyítvány (és az abban szereplő eredmények) megléte alapvető feltétele az alapképzésre, osztatlan mesterképzésre és felsőoktatási szakképzésre való felvételnek.

De mikor és kiknek kell feltölteni a felvételihez?

A 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványt nem kell feltöltenetek, mert az abban szereplő érettségi vizsgaeredményeket a az Oktatási Hivatal elektronikus úton veszi át a köznevelés információs rendszeréből - írja a felvételi tájékoztató.

Ezzel szemben a 2006. január 1-je előtt kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány minden oldalának fénymásolatát, illetve a külföldi érettségi bizonyítványok minden oldalának fénymásolatát be kell küldeni, fel kell tölteni a felvételi rendszerbe.

Mi történik, ha nem stimmelnek az adatok?

Amennyiben a közhiteles nyilvántartásban szereplő adatok és a dokumentumokon szereplő adatok eltérnek, vagy nem jelennek meg az adatok az E-felvételi ügyintézési időszakában (2020. december 14-től) a „Közhiteles nyilvántartásokból származó információk” menüpontban, akkor a fentieket dokumentummal kell igazolnotok - írja a Felvi.

Akár a keresztféléves felvételi időszakban, akár jövőre felvételiztek, az érettségi vizsgaeredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül figyelembe vehetők a felsőoktatási felvételi eljárásban - teszi hozzá a hivatal.

Arról már korábban írtunk, hogy a hiányzó dokumentumokat és papírokat meddig pótolhatjátok, illetve milyen papírokat kérhetnek tőletek az egyetemek, erről bővebben itt olvashattok.

Ha arra vagytok kíváncsiak, milyen pontokkal lehetett a tavalyi, vagy a két évvel ezelőtti keresztféléves felvételin bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, mutatjuk, hol tudjátok megnézi az előző évek ponthatáraitItt pedig azt nézhetitek meg, melyik képzéseken vagy egyetemeken lehet majd a legnagyobb versenyre számítani idén: itt vannak a toplistások.

Ha idén felvételiztek, akkor a 2020-es keresztféléves felvételiről szóló, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Ilyen lesz a felvételi a mesterképzéseken: szabályok és tudnivalók

Milyen szabályok vonatkoznak a mesterképzésekre felvételizőkre? Mutatjuk a pontozási rendszert és a legfontosabb infókat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.