szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már elkezdődtek a szóbeli vizsgák, július végén pedig kihirdetik a felvételi ponthatárait. Az idei felvételin is vannak olyan helyzetek, amikor a szerencse nem elég a bekerüléshez. Összegyűjtöttünk négy olyan buktatót, amin az egész felvételi múlhat.

Ha nem éritek el az előzetes ponthatárokat

Fontos tudni, hogy a legtöbb népszerű képzésen előzetes ponthatárokat húznak. Gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - többek között ilyen szakokon állapítottak meg 2019-re előzetes ponthatárokat.

Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt - függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek.

Ha nem éritek el a minimumponthatárt

2019-ben marad a 2018-as minimumponthatár:

- alap- és osztatlan szakon 280 pont 
- felsőoktatási szakképzésen 240 pont
- mesterképzésen 50 pont

Ha ennél kevesebb pontot szereztek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat. A végleges ponthatárok azonban a népszerű intézmények népszerű szakjain ennél jóval magasabbak lesznek.

Felvételi 2019: hol lesz a minimumnál magasabb ponthatár?

Melyik szakokon emelkedhetnek a ponthatárok a jogszabályi minimumpontnál magasabbra? Itt a válasz.

Ha nem mentek át az alkalmassági vizsgán

A felvételi tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg" minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma 0, azaz nulla.

Ez azt jelenti, hogy mindegy, hány pontot gyűjtöttetek tanulmányi és érettségi eredményetekkel, nyelvvizsgákkal, emelt szintű érettségivel, olyan szakra nem kerülhettek be, ahol az alkalmassági vizsga nem sikerült.

Ha nem szereztek érettségit abból a tárgyból, amiből kellene

Akkor is bukhatjátok a felvételit, ha az adott szakon kötelező érettségiből nem vizsgáztok, vagy nem tesztek emelt szintű érettségit a megkívánt tárgyakból. Arról, hogy melyik szakokon kötelező 2019-ben emelt szintű érettségit tenni, itt mindent elolvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!