szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kik mentesülhetnek bizonyos érettségi tárgyak alól, és milyen könnyítésekre számíthatnak a tanulási problémákkal küzdő diákok? Meddig kell benyújtani az iskolának a mentességre vonatkozó kérvényt? Minden információ egy helyen.

Kik mentesülhetnek bizonyos érettségi tárgyak alól?

Azok a diákok, akik beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdenek, illetve sajátos nevelési igényűek bizonyos érettségi tárgyak alól mentesülhetnek - írja az Oktatási Hivatal.

Ki mentesítheti a diákot az érettségi alól?

A diákokat a középiskolájuk igazgatója mentesítheti egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés alól – a szakértői bizottság véleménye alapján. Az igazgató nem térhet el a szakértői javaslatoktól, arról azonban ő dönt, hogy milyen mentességet engedélyez a vizsgázónak. Mentesség esetén a tanulónak egy másik érettségi tantárgyat kell választania.

Meddig kell benyújtani az iskolának a mentességre vonatkozó kérvényt?

A diákoknak a mentességre vonatkozó kérvényt a szükséges igazolásokkal együtt az érettségi vizsgára való jelentkezéskor kell benyújtani abban a középiskolában, ahol a tanuló érettségizni fog. 

©

Milyen könnyítések lehetnek az írásbelin?

A kérelem alapján az iskola igazgató legfeljebb egy órával megnövelheti a feladatok megoldására fordítható időt. Ezen kívül engedélyezheti azt is, hogy a diák az írásbelin segédeszközt (pl. számológépet, írógépet) használjon, illetve bizonyos esetekben az írásbeli helyett szóbelit tegyen.

Ha a tanuló írásbeli helyett szóbeli vizsgát tesz, akkor két tételt szükséges húznia, és ezeket kell kifejtenie. Természetesen ekkor a felkészülési időt is tételenként kell számolni. Amennyiben a tanuló igényt tart rá, szükséges tíz perces pihenőidőt adni neki a második tétel kihúzása előtt.

Milyen könnyítések lehetnek a szóbelin?

Az arra jogosult diákok plusz húsz percet kaphatnak a felkészülésre, használhatnak segédeszközt (pl. számológépet, írógépet), valamint szükség esetén a szóbeli feleletet írásban teljesíthetik.

Amennyiben a legutóbbira kerülne sor, a vizsgázónak egy külön teremben, felügyelő tanár kíséretében van lehetősége elkészíteni az írásbeli dolgozatát, amelyre fél óra áll rendelkezésére.

Mi a helyzet az emelt szintű, idegen nyelvű érettségikkel?

Természetesen itt is lehet mentességet kérni bizonyos vizsgarészek alól, viszont amennyiben hiányzik a szóbeli vagy az írásbeli, akkor hiába éri el a tanuló a meghatározott százalékos eredményt, az érettségije nem lesz egyenértékű a komplex nyelvvizsgával. Abban az esetben, ha a tanuló időhosszabbítást vesz igénybe, szintén elesik a nyelvvizsga-egyenértékű dokumentum megszerzésétől.

A mentességgel kapcsolatos további információkról itt tájékozódhattok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.