szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kik és milyen szakokon kaphatnak többletpontot szakképesítésért? Mindenkinek jár a 32 többletpont? Fontos kérdésre válaszolunk.

Országos Képzési Jegyzékben szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 többletpontot kaphattok. Azonban nem mindenkinek jár többletpont a szakképzésért.

Többletpont a szakképesítés alapján csak az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, orvos- és egészségtudomány képzési terület alapképzései, pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), sporttudomány (kivéve edző alapképzési szak), társadalomtudomány, természettudomány képzési területeken kaphattok.

Fontos, hogy a képzési területen csak abban az esetben jár a többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne. A szakirányú továbbtanulásnak megfelelő képzési területek listája itt találjátok.

Ezek a legnagyobb pontszámítási buktatók: akár 50 pontot is veszíthettek, ha nem figyeltek

Február 15-ig jelentkezhettek a 2019-es felsőoktatási felvételire és a májusi érettségire is. Viszont mielőtt leadjátok a jelentkezéseteket, ezekről a pontszámítási szabályokról mindenképp tudnotok kell.