szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megvan az alapszakos diplomátok, de szeretnétek továbbtanulni? Fontos, hogy az alapképzésben szerzett végzettség önmagában még nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy egy adott mesterképzésre bekerülhessetek.

Minden mesterszak képzési és kimeneti követelményében megtalálható, hogy a belépéshez milyen alapszakok fogadhatók el előzményként.

Fontos, hogy mesterképzésre csak az a jelentkező kerülhet be, aki oklevelet szerzett, az oklevéligazolás csak a felvételi eljárásban való részvételre jogosít fel. A beiratkozáshoz és a hallgatói jogviszonyhoz a megszerzett oklevél bemutatása is kell, nem elég az igazolás.

Aki olyan szakon szerez oklevelet, amely az adott mesterképzésen teljes kreditérték beszámításával elfogadható, az külön vizsgálat nélkül, az oklevelének és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok másolatával jelentkezhet. 

Mi történik ha az okleveletek nem teljes kreditértékkel számítható be?

Ha olyan oklevéllel rendelkeztek, amely nem teljes kreditértékkel számítható be, a mesterképzést meghirdető felsőoktatási intézmény kreditelismerési eljárásban vizsgálja meg, hogy az a korábban megszerzett kreditjeitekből mennyi szakterületi kredit ismerhető el.

Azt, hogy melyik szakra pontosan milyen követelményekkel lehet bekerülni, itt megnézhetitek.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Felvételi pontszámítás: hogyan kalkulálhatnak a pontokkal a diplomás jelentkezők?

Hogyan kalkulálhatnak pontjaikkal a 2019-es felsőoktatási felvételin azok a jelentkezők, akik diplomásként kezdenének el egy újabb alap- vagy osztatlan szakot?