szerző:
Edupress

Mintegy 137.469-en 494.773 érettségi vizsgát tesznek le a hétfőtől kezdődő időszakban, melyből 24.997 vizsgát emelt szinten teljesítenek a jelentkezők. "Különös figyelmet fordítunk arra, hogy emelt szinten a szóbeli vizsgázóval szemben a vizsgáztatók között se az iskolájából, se rokoni köréből ne üljön kijelölt személy" - mondta el Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke április 29-én. A számadatokról Hiller István oktatási miniszter számolt be.

A 2009-es érettségi menete
Az érettségi időszak május 4-én, hétfőn kezdődik a magyar nyelv és irodalom tantárggyal, melyet az azonos héten közvetlenül a matematika és a történelem tárgyak követnek, az írásbeli matura időszaka május 25-én ér véget. 
A szóbeli vizsgákat június 4. és 26. között bonyolítják le, mely utolsó dátum egyben az érettségi vizsgák zárónapját jelenti. Összesen 3.741 vizsgabizottság közreműködésével zajlik az érettségi, középszinten 191, emelt szinten pedig 87 tárgyból maturálnak a jelentkezők.


A jelentkezők idén 1 170 vizsgaközpontban érettségiznek."A jelenleg valamely középiskolában tanulók kizárólag oda jelentkezhetnek érettségi vizsgára, ahol ők tanulnak, a volt diákok pedig vagy egy középiskolában, vagy az Oktatási Hivatal illetékes regionális igazgatóságán érettségizhetnek, mely utóbbi intézmény szintén szervezhet érettségit" - mondta el a jövő hét hétfőn kezdődő érettségi hátteréről Bakonyi László. 

Az írásbeli érettségi vizsgákat az emelt szintű, majd a középszintű szóbeli vizsgák követik. A középszintű írásbeli vizsgákat mindenki a saját intézményében írja meg, és a saját tanára javítja azokat, emelt szinten azonban különböző vizsgahelyszíneken maturálnak a fiatalok, ahol több iskola diákjai egyszerre tesznek tanúbizonyságot tudásukról. Ezeket a vizsgadolgozatokat központilag kijelölt tanárok javítják, akik egységes útmutató alapján végzik munkájukat - vázolta az érettségi vizsga szakaszait az OH elnöke. 

Az emelt szintű szóbeli vizsgákra szintén a kijelölt vizsgahelyszíneken kerül sor, ahol a hivatal által kiválasztott tantárgyi bizottságok tagjai előtt számolnak be az érettségizők. Bakonyi László hangsúlyozta: az említett érettségizők nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy saját tanáruk, vagy ismerősük vizsgáztassa őket. "A középszintű szóbeli vizsgákat szintén a saját intézményben teszik le a tanulók, ahol az érettségi bizottságok elnökeit minden esetben az OH jelöli ki, miközben a grémium tagjait az iskolák igazgatója választja ki az ott oktató pedagógusok közül" - számolt be az elnök.

Hogyan jutnak el a feladatsorok az érettségizőkhöz?
A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a feladatlapokat az oktatási miniszter által kijelölt bizottságok állítják össze, akik folyamatosan dolgoznak újabb és újabb anyagok kialakításán. Az elkészült feladatlapokat a grémiumok az OH-nak nyújtják át, mely az ellenőrzés és közös munka után az úgynevezett tételraktárba helyezik el a szolgálati titok részeit képező érettségi vizsgaanyagokat. A raktáron álló készletekből sorsolás útján választják ki, hogy az adott évben mely lapok kerülnek az érettségizők elé, majd azokat a sokszorosítás, nyomtatás, bedobozolás és többszöri megszámolás után a körzetközponti jegyzőkhöz, valamint okmányirodákhoz szállítják ki. Itt az őrzésen kívül a feladatlapok számát is ellenőrzik, hiány esetében pedig további mennyiséget szállít a hivatal a szükséges helyekre, 2005 óta azonban nem került sor erre - emelte ki Bakonyi László. 

Az Oktatási Hivatal elnöke továbbá elmodta: a magyar, matek, történelem, angol és német vizsgát jelentő első héten az eljárás utolsó fázisaként a körzetközponti jegyzők a vizsga előtti napon kapják kézhez a tételeket és ellenőrzik azokat a délután folyamán. A többi érettségi vizsgatárgy esetében a vizsga napján, reggel veszik át a feladatlapokat az iskola igazgatói megbízottjai. Végül egy bizottság előtt bontják ki a kapott csomagokat és számolják meg a mennyiséget. A szóbeli vizsgák esetében középszinten a tanárok, emelt szinten pedig központilag állítják össze a vizsga anyagát. 

Az Eduline-on idén is elsőként értesükhetsz a feladatsorokról és a matek érettségi megoldéásairól. Iratkozz fel hírlevelünkre vagy RSS feedünkre!

www.edupress.hu