Felsőoktatás Eduline

Hol tanultak a leggazdagabb magyarok?

Elolvasom

Idén is megjelentette Magyarország száz leggazdagabb emberének listáját a Napi Gazdaság. A legtöbb milliárdos egykor közgazdász- vagy mérnökhallgatóként tervezte a jövőt, jó néhányan pedagógusként vagy vendéglátósként csinálták meg a szerencséjüket. Sőt, olyan milliárdos is van a listán, aki soha nem szerzett diplomát.

Felsőoktatás Eduline

Hol tanultak a világ leggazdagabb emberei?

Elolvasom

A Forbes idén márciusban is közzétette a világ leggazdagabb embereinek listáját: az első öt helyen szereplő milliárdosok közül hárman a legjobb amerikai és franciaországi egyetemeken szereztek diplomát, de van olyan cégtulajdonos is, aki félbehagyta tanulmányait, később mégis díszdoktor lett.

Közoktatás Eduline

Szabálytalanságok a középiskolai felvételikkel kapcsolatban

Elolvasom

Milyen szempontok alapján rangsorolhat az iskola a beiskolázásnál? Mikor hívhatják be a jelentkezőt szóbelizni és milyen adatokat kérhetnek ilyenkor tőle? Meddig kell mindenkit értesíteni a felvételi eljárás eredményéről? A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete néhány gyakran előforduló szabálytalanságra próbálja felhívni a figyelmet.

Érettségi-felvételi Eduline

Az egész életedet befolyásolja, hogy milyen a középiskolád

Elolvasom

Lényegében már a középiskola megválasztásával eldől, hogy a diákból diplomás lehet-e, vagyis a szülők társadalmi pozíciójától legalább annyira függ a gyerek jövendő státusa, mint a képességeitől – állapítható meg abból a felmérésből, amelyet szociológushallgatók készítettek érettségi előtt álló budapesti diákok körében.

Közoktatás Edupress

A szülők vagyoni hátterét vizsgálja néhány iskola a felvételi előtt

Elolvasom

Miközben az oktatási minisztérium éppen az esélyegyenlőség megteremtésének céljából szüntette meg a hat és nyolc osztályos középiskolákba jelentkezés során a szóbeli vizsgákat, és a négy- és ötéves középiskolákba való felvételi kapcsán is korlátozott mértékben vehető figyelembe a szóbeli meghallgatáson nyújtott teljesítmény, a Népszabadság keddi száma visszaélésekről számol be: egyes intézmények a szülők iskolai végzettségéről, a diákok családi hátteréről érdeklődnek.