Felsőoktatás Eduline

Visszaszólt Németh Szilárdnak az Oktatói Hálózat: "a kormányzat korlátolt korifeusai"

Elolvasom

„Elég volt abból, hogy a kormányzat korlátolt korifeusai minősíthetetlen stílusban és színvonalon minősítgessék a magyar felsőoktatás által létrehozott értékeket” - így reagált az Oktatói Hálózat Németh Szilárd múlt heti nyilatkozatára. A Fidesz alelnöke azt mondta, „olyan egyetemek és főiskolák vannak, hogy annyit ér némelyik, mint vászontarisznyán a lakat”.

Felsőoktatás eduline/mti

Európai Bizottság: Lehetne több magyar diplomás, de továbbképzésekben még gyatrábban teljesítünk

Elolvasom

Az Európai Bizottság elkészítette oktatási országjelentését Magyarországról, első körben a felsőoktatás problémiáiról lesz szó.Legfőképp a diplomások arányának növelését jelölte meg fejlesztendő területként az Európai Bizottság, emellett sereghajtók között vagyunk az élethosszig tartó tanulásban.

Felsőoktatás Eduline

Mekkora biznisz az egyetemi sport?

Elolvasom

Míg a magyarországi felsőoktatási intézményekben első a tanulás, és csak második a testnevelés, ez az Egyesült Államok számos iskolájában megfordult. Ott ugyanis az egyetemi sport kőkemény üzlet.

Felsőoktatás Eduline

Mit kezdjek a gazdasági diplomámmal?

Elolvasom

A nagyobb, külföldi tulajdonú, Közép-Magyarországon elhelyezkedő, és exportra termelő cégek szívják fel a legtöbb pályakezdő közgazdászt és pénzügyest. A kisebb cégek sokat akarnak alkalmazottaiktól, és jobban félnek a friss diplomásoktól, - akik viszont a Big4-ról álmodoznak, fizetési igényeik pedig sokszor jóval túllépik a reális határt. Munkaerő-piaci körkép a gazdasági végzettségűek szemével.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdesz az első diploma után?

Elolvasom

Az első diploma megszerzése tetszik-nem tetszik ma már szinte rutinfeladatnak számít. A továbbtanulás egyre inkább a posztgraduális, szakirányú képzések felé tolódik, az egyetemek és főiskolák egyre bővülő választékkal várják a specializálódni készülő diplomásokat. Belőlük pedig egyre több van: ma már minden harmadik diák tervezi, hogy az első diploma után is visszaül az iskolapadba.

Közoktatás Edupress

Mégsem kapják meg az intézmények a zárolt összeget?

Elolvasom

A Magyar Nemzet információi szerint az ígéretekkel szemben mégsem oldja fel az egyetemek vagyonát érintő, év közben elvont 4 milliárd forintos zárolást a kormány, a 2010-es költségvetési tervezetből kiderül, a jövő évi bázisba építi be az összeget. Eszerint a felsőoktatási intézmények támogatása ennyivel kevesebb lesz a jövő évben - írja a lap. Az intézmények pénzügyi helyzetét tovább nehezíti, hogy januárig 14 milliárd forintos maradványképzési kötelezettséget írt elő a kormány, ennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az egyetemek, főiskolák az idei évben.

Közoktatás Edupress

Mennyit keresnek az egyetemek vezetői?

Elolvasom

Nem minősül közérdekű adatnak a rektorok fizetése, így nem hozzák nyilvánosságra juttatásaik összegét a felsőoktatási intézmények vezetői - áll a Magyar Rektori Konferencia a Magyar Nemzet számára eljuttatott állásfoglalásában. A lap által megkérdezett alkotmányjogász véleménye szerint nincs olyan szabály, amely felmentené a rektorokat az állami intézmények vezetőire vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség alól, így egy ellenük indított, sikeres pert is elképzelhetőnek tart.