szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar matematikusnak témavezetője küldött egy érdekes cikket, mely egy szaklapban jelent meg. A cikkről hamar kiderült, hogy a tanulmány kínai szerzői az ő 2013-ban írt alapszakos szakdolgozatát plagizálták.

Molontay Roland a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Matematika- és Számítástudományi Doktori Iskolájának elsőéves doktorandusza volt 2015 decemberében, amikor a témavezetője átküldött neki egy neves szaklapban megjelent cikket, mert a címe alapján érdekesnek találta. Miután megnyitotta, és gyorsan átfutotta, hamar ismerős mondatokkal találkozott – olvasható a Qubit oldalán. A tanulmányban Molontay Roland 2013-ban írt szakdolgozatát plagizálták.

2020 áprilisára több évig tartó levelezés árán annyit sikerült elérni, hogy visszavonják a tanulmányt. Azóta több kínai újságíró is megkereste Molontayt, a csiangszui egyetemen pedig komoly büntetés várhat a plagizáló kutatókra.

 „Azonnal egyértelmű volt, hogy plágiumról van szó, még azt a részt is szó szerint vették át a szakdolgozatomból, ahol véletlenül lehagytam egy mínusz jelet. Tehát még csak nem is csaltak okosan” – mondta a jelenleg is a BME-n kutató és oktató Molontay Roland. 2015 decemberében jelezte témavezetőjének a plágium gyanúját, együtt is átnézték a tanulmányt, és úgy döntöttek, hogy jelentik az esetet a lapnak.

A visszavont tanulmány első szerzője Taj Mej-feng, a Csiangszui Egyetem professzora volt, és az egyetem képviselője elmondta, hogy egy belső és külső szakértőkből összeállított csoport fogja kivizsgálni, hogy valóban csalás történt-e.

Az továbbra is rejtély, hogy Taj és társai hogyan találtak rá Molontay Roland angol nyelven írt alapszakos szakdolgozatára. A matematikus azt is elmondta, hogy bár nyilvánvalóan zavarta a tény, hogy plagizálták az alapszakos szakdolgozatában leírt eredményeit, valahol azért jó érzéssel is töltötte el, hogy egy nagy presztízsű tudományos szaklapban látja vissza azokat, még ha nem is a saját nevén.

Ekkor szembesültünk azzal a témavezetőimmel együtt, hogy olyan eredményre jutottunk, ami nemcsak, hogy publikálható minőségű volt, de egy ekkora impaktfaktorú lap is közlésre érdemesnek tartja. Máshol, mások ezt realizálták és publikálták, még ha csak másolással is. Hát, van ilyen.

A nap sztorija: nem indult repülő, ezért hajóval keltek át az óceánon a holland diákok

Kétárbocos szkúnerükön érkeztek haza Hollandiába vasárnap azok a holland középiskolások, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudtak repülőgéppel hazatérni Karib-tengeri tanulmányútjukról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!