szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mennyit tanultak a szemeszter közben és hogyan halogatták a vizsgákra való felkészülést a 19. század végén a budapesti egyetemisták? Zseniális beszédről tett közzé fotót az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltára.

"Heteken, hónapokon át jóformán teljesen szellemi munka nélkül élnek"

- mondta az egyetemi ifjakról 1894-es székfoglaló beszédében Dr. Fodor József, a Budapesti Királyi Tudomány-egyetem (az Eötvös Loránd Tudományegyetem elődje) rektora.

A beszéd a diákok vizsgára való helytelen felkészüléséről szóló részletét az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár fotózta be és tette közzé Facebook-oldalán. Bár a leírás több mint százhúsz éves, megkockáztatjuk, hogy a hallgatók gondjai és "módszerei" nem változtak olyan sokat azóta. Ismerős ez a forgatókönyv?

Még egy hónapig, még egy hétig, még egy napig reá ér a tanulásra: ekkor végre neki esik, – éjjel-nappal rajta küzköd, – siet, izgatolódik: s azután csodálkozik, hogy veleje nem veszi fel a tárgyat.

A vizsgaidőszak elejétől a végéig csupa izgalom: ez a tíz mondat valamikor biztosan elhagyja minden egyetemista száját. Vannak azért más típusú vizsgázók is: itt találtok hét tipikus diákot, akikkel biztosan találkozni fogtok.

Ma kezdődik a vizsgaidőszak: minden infó és tipp egy helyen

Mikor tartják a vizsgákat az egyes egyetemeken, főiskolákon, és mit kell tudni a szabályokról? Honnan szerezhetitek be a szakirodalmat és hogyan dolgozzátok fel? Milyen tanácsokat érdemes megfogadnotok és milyen appokat használhattok a hatékony tanuláshoz? Tippek és tudnivalók a következő hetekre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!