szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a veszprémi Pannon Egyetem története.

1949-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Karát Veszprémben hozták létre, ez tekinthető a mai Pannon Egyetem első indulásának, ugyanis egy évvel később (1950-ben) Veszprémi Vegyipari Egyetem néven önálló felsőoktatási intézménnyé vált a BME kara - így találkozott a két egyetem története. Kezdetben tehát vegyészmérnök képzés és kutatómunka folyt az egyetemen.

Veszprémi Vegyipari Egyetem
©

 

A Veszprémi Vegyipari Egyetem laboratóriuma 1954-ben
©

Az intézmény története azonban valójában korábbra nyúlik vissza: az egyetem 1990-ben megszületett - akkor már - Pannon Agrártudományi Egyetem néven bővült a keszthelyi Georgikon Karral. Az ország legrégebbi mezőgazdasági intézménye (egykori nevén Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia) már 1797. óta működött, Festetics György alapításában - írják az egyetem honlapján. A következő fotó az 1900-as évek elején készült a keszthelyi épületről.

Georgikon Kar, Keszthely
©

Az épület aztán - több karral egyesülve - létezett Agrártudományi Egyetemként is, mielőtt beolvadt volna a Pannon Agrártudományi Egyetembe.

Egyetemi étterem
©

Az egyetem neve az 1990/91. tanévben változott Veszprémi Egyetemre több kar és képzés bővülésével, mai formájában (Pannon Egyetemként) pedig 2006 óta működik.

Még több egyetem történetéről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Ilyen volt a régi Corvinus: képek és történetek

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Budapesti Corvinus Egyetem története.