szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én országszerte mintegy 400 intézmény várja az érdeklődőket csaknem 2000 programmal. Ajánlunk ezek közül nektek néhányat a fővárosban és vidéken.

Idén az #UtazásÉlményMúzeum kiemelt tematika mentén meghirdetett Múzeumok éjszakáján kedvezményesen utazhattok a vidéki helyszínekre is. A MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról a rendezvény kiemelt helyszíneire.

Budapesti programok

Múzeum galaxis - útikalauz stopposoknak címmel hirdette meg programját az idei Múzeumok éjszakájára a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol szombat délutántól 42 program, többek között régészeti helyszínelők, tárlatvezetések, előadások, koncertek, táncbemutatók és tánctanítás várja az érdeklődőket.

Az MTVA - Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelye is különleges programokkal várja a látogatókat, akik az állandó kiállítás mellett többek közt a szinkronkészítés és a műsorkészítés világába is betekinthetnek. Aki szívesen bepillantana a járművezető szakma, a jegyellenőri munka, és a kalauz-hivatás történetébe, a Földalatti Vasúti Múzeum új, a Múzeumok éjszakája alkalmából nyíló időszaki kiállítását látogathatja meg.

Járműbemutató és szabadulószoba

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban különböző járműveket csodálhattok meg, mint például a magyar fejlesztésű KTJ-1 "Szöcske" könnyű terepjáró gépjárművet, a D-442 felderítő úszó gépkocsit vagy éppen a D-944 páncélozott szállító harcjárművet is. Az állandó kiállítás mellett rendhagyó történelemórákkal várja a látogatókat a Terror Háza Múzeum, ahol az intézmény történészei tartanak előadásokat, elsősorban a rendszerváltás időszakáról. Szintén járműbemutatón vehettek részt Benczúr utcai Postamúzeumban, ahol egy szabadulószobát is kipróbálhattok.

Filmvetítés és jógasarok

A nyugat-mexikói hagyományokat őrző Mariachi Sin Fronteras koncertjével kezdődnek a programok a Műcsarnokban, ahol a szervezők filmvetítésekkel, kurátori tárlatvezetésekkel, művészetpedagógiai programokkal, műhelymunkával várják a látogatókat szombaton. Rendhagyó épületbejárás és tárlatvezetések mellett pedig a Mai Manó Házban jógasarok is lesz.

Debrecen mint főváros

Nemesi útlevél lesz a belépő a debreceni régi városházára a Múzeumok éjszakáján, csakúgy, mint 1849-ben, amikor Kossuth Lajos tartózkodott az épületben. A hajdú-bihari levéltár dokumentumai alapján abba is bepillantás nyerhettek, hogyan élték meg a városi cívis polgárok azt az öt hónapot, amíg Debrecen volt az ország fővárosa.

Ritka Csontváry-festmények Pécsen

Pécsen számos más program mellett hét ritkán látható Csontváry-festményt is bemutatnak a belvárosi Modern Magyar Képtárban.

Űrutazás és földtörténet Szentesen és Miskolcon

Az első magyar űrutazásról és az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan életútjáról nyílik interaktív, ismeretterjesztő kiállítás a szentesi Koszta József Múzeumban szombaton. Az őszig látható tárlat teljes spektrumában igyekszik körbejárni az 1980-as űrút történetét úgy, hogy tudományos-ismeretterjesztő igényességgel ad betekintést az Interkozmosz program történetébe. Miskolcon pedig földtörténeti felfedezőúton vehettek részt a miskolci Herman Ottó Múzeum a Pannon-tenger kiállítóépületben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

A nyár legjobb kihívása: olvassatok el minél több könyvet a nyári szünet alatt

Már javában tart az idei nyári szünet, és mivel is lehetne jobban megünnepelni a sok szabadidőt, mint rengeteg olvasással? Összeállítottunk nektek egy könyvkihívást, amivel biztosan nem lesz unalmas a nyári szünet.