szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utolsó ZH-k és az első vizsgák időszakát élik az egyetemisták és a főiskolások, akikre másfél hónap magolás vár. Mutatunk pár trükköt, amellyel könnyebben átvészelhetitek a vizsgaidőszakot.

1. lépés: motiváció

Motiváció nélkül nem megy: ha azzal hiába próbáljátok meggyőzni magatokat, hogy egy újabb sikeres vizsga közelebb visz titeket a diploma megszerzéséhez, az pedig egy jó állás megtalálásához, vezessetek be önjutalmazási rendszert. Minden átnézett témakör után egy kiruccanás a barátokkal? Minden feldolgozott fejezet után egy szelet sütemény vagy egy rész a kedvenc sorozatotokból? Bármivel motiválhatjátok magatokat.

2. lépés: az időbeosztás

Azzal valószínűleg nem mondunk újat, hogy időben el kell kezdeni a tanulást, de az is fontos, hogy beosszátok a rendelkezésre álló időt: osszátok el napokra a témaköröket, hagyjatok fél nap pihenőt egy fontosabb vizsga után.

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, hogy ne legyen rémálom a vizsgaidőszak

A vizsgaidőszak olyan, mint a főzés, minden hozzávalónak kéznél kell lennie ahhoz, hogy gördülékenyen menjen - véli Lipták-Váradi Julianna, az Egyetemi Évek oldal szerzője, egyetemi oktató, aki könyvében és online kurzusában könnyen alkalmazható praktikákkal ismerteti meg az egyetemistákat, hogy a vizsgaidőszakuk kevésbé stresszes, viszont annál sikeresebb legyen.

3. lépés: esély a javításra

Számolni kell azzal, hogy nem minden sikerülhet elsőre, persze ez nem mentség. Amikor a vizsgákat tervezitek, akkor mindenképpen számoljátok úgy, hogy legyen lehetőségetek javítani, vagy adott esetben egy kicsit tolni a dátumon.

4. lépés: próbáljatok ki memorizálási technikákat

Ilyen például a memóriapalota: a megjegyzendő információkat hozzá kell társítani egy tárgyhoz vagy elképzelt helyszínhez. Akár a valóságban is körbejárhattok a szobátokban, és hozzáképzelhetitek a tárgyakhoz a megjegyzendő adatokat. Fontos, hogy az asszociáció érdekes vagy vicces legyen, mert így könnyebben rögzül.

A post-iteket nagyon praktikusan lehet a tanuláshoz is használni. Mivel könnyen áthelyezhetők, bárhová tehetjük őket (az íróasztalra, egy naplóa, egy könyvbe), így valahányszor rájuk néztek, mindig eszetekbee jut a ráírt, megtanulandó dolog. Kifejezetten alkalmas idegen szavak tanulásához: különböző tárgyakat lehet az adott idegen nyelven felcímkézni vele.

Így tanulhattok gyorsabban és hatékonyabban: öt tanács a vizsgaidőszakra

Újabb tanulási tippeket hoztunk azoknak, akik a ZH- vagy vizsgaidőszakra, nyelvvizsgára vagy éppen az érettségre készülnek. Olyan könyvből mutatunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban.