szerző:
Eduline

A Mühlenberg-legenda szerint csupán egy szavazaton múlt, hogy nem németül készülnek ma a hollywoodi filmek. De vajon tényleg így volt?

Ez a tévhit már csak azért sem igaz, mert az USA-nak a mai napig nincs hivatalos nyelve. Bár valóban az angol a legelterjedtebb nyelv az országban, és 2006-tól már a hivatalos ügyintézés egyetlen nyelve, az Englisth Languafe Amendment, azaz a hivatalos nyelv kérdésével foglalkozó alkotmánymódosítás a mai napig nincs elfogadva. Míg az államok egy része jóváhagyta, hogy legyen egy hivatalos nyelve az országnak, addig más államok ebbe még nem egyeztek bele.

Jelenleg 32 állam ismeri el az angolt hivatalos nyelvnek, a többi pedig tartózkodik a kérdéses témában. Azonban több államban is használt a legelterjedtebbeken kívül kívül adott kisebbségek nyelve, például Hawaiin vagy Alaszkában.

©

Amerikában jelenleg is nagy számú német kisebbség él, mely a 18. század második felében kezdte meg a bevándorlást, főleg Pennsylvania térségébe koncentrálódva. Éppen ezért 1794-ben megfogalmazódott egy indítvány, amelyet az ország német közösségének tagjai nyújtottak be az alsóházhoz, miszerint a törvények német nyelven is megjelenjenek, mert az idősebb generáció tagjai nem beszélik jól az angol nyelvet. Azonban az indítványt az alsóház elvetette. Az a legenda, miszerint egy szavazás történt a német nyelv hivatalossá tételéről, és csupán egyetlen szavazaton múlt, hogy nem fogadták el a törvényjavaslatot, ebből ered, azonban nagy része csupán fikció.

Egyébként az 1980-as évek óta az English-only-mozgalom képviselő intenzíven törekednek arra, hogy ha lehet, csak és kizárólag az angol nyelvet használják az ország lakói. Azonban jelenleg - az egyébként csökkenő számban lévő németajkúak mellett - a spanyol anyanyelvű lakosság száma kezdett intenzív növekedésbe, így a törekvések ellenére is többnyelvű az Egyesült Államok.

Miért éppen popcornt eszünk a moziban?

Nincs olyan mozi, ahol ne árulnának pattogatott kukoricát - de miért pont popcornt rágcsálunk filmnézéshez, miért nem chipset, csokit vagy ropit? Utánajártunk, mert #tudnicool. A mozgóképet még fel sem találták, amikor a pattogatott kukoricát már mindenki ismerte az Egyesült Államokban - az emberek főként a cirkuszokban és a vásárokon vásárolták.