szerző:
Eduline

Eszperantóból már néhány hét után nyelvvizsga-bizonyítványt szerezhettek - míg a "nagy nyelvekből" legalább 2000-2500...

Eszperantóból már néhány hét után nyelvvizsga-bizonyítványt szerezhettek - míg a "nagy nyelvekből" legalább 2000-2500 óra tanulással, eszperantóból 300-400 órával is el lehet jutni a középfokig. A "könnyű" és "nehéz" nyelvekről itt olvashattok.

Nem véletlen, hogy a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adatai szerint az angol és a német után ez a legnépszerűbb vizsganyelv, igaz, a sikertelen vizsgák aránya jóval magasabb, mint más nyelvekből. Összegyűjtöttünk néhány ingyenes online tanfolyamot, amellyel felkészülhettek az írásbelire és a szóbelire - ezeket a saját tempótokban végezhetitek el úgy, hogy ki sem kell mozdulnotok otthonról.

1. Kurso de Esperanto

©

A Kurso de Esperanto nevű program magyarul is elérhető, ingyenesen letölthetitek a tizenkét leckéből álló tanfolyam anyagát. Hanganyagokat is kínál, ezekkel gyakorolhatjátok a kiejtést (sőt: eszperantó nyelvű dalokat is hallgathattok).

2. Pacujo

©

Egy gyors regisztráció után az alapoktól kezdhetitek a tanulást a Pacujo.neten. A mesterséges nyelv története után rögtön az egyszerű nyelvtani szerkezetekkel indít az első lecke, majd következik a szókincsbővítés és a kiejtés. Talán meglepő, de már a legelső órák után mondatfordítás a „házi feladat”. Angolul kevésbé tudóknak: számos más nyelven (például németül, franciául és spanyolul) is elérhető a kurzus.

3. Esperanto Viva

©

Lépésről lépésre tanít az Esperanto Viva oldal, ahol képek, olvasmányok színesítik a leckéket. Házi feladat is van, amit egy magántanárnak kell elküldeni, ő kijavítva visszaküldi a megoldásokat. Összesen tíz leckéből áll a kurzus, az eszperantó klubokról, konferenciákról és magazinokról is képet kaphattok.

4. Esperanto Key

©

A chicagói eszperantó közösség készítette az oldalt, ahol dióhéjban összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat az ábécétől a nyelvtani szabályokig. Túl sok magyarázatot nem fűznek a táblázatokhoz és példákhoz, így inkább az újrakezdőknek vagy ismétlőknek javasoljuk. Inkább oroszul tanulnátok? Kurzusajánlónkat itt találjátok.