szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Éppen egy új nyelvvel ismerkedtek, vagy már régóta használjátok, de néhány szónak a helyes alakját nem tudjátok eltalálni? Ezekkel a trükkökkel elsajátíthatjátok a legnehezebb szavak helyesírását is.

Bár a példákat az angol nyelvből vettük, a tippekkel bármilyen nyelv esetén használjátok.

1. Olvassatok, használjatok feliratot

Ha sokat látjátok leírva a szavakat, vizuálisan is megragad bennetek a helyesírásuk. Persze ne a sok hibát tartalmazó internetfórumokra támaszkodjatok, hanem például regényekre vagy újságcikkekre. Nem mellesleg ezzel a nyelvtantudásotokat és a szókincseteket is fejleszthetitek. Ha az adott nyelven néztek filmet, műsorokat vagy videókat, kapcsoljátok be a feliratot.

2. Készítsetek listát a nehéz szavakról, és tartsátok magatoknál

Jegyezzétek fel azokat a szavakat, amelyeket gyakran elrontotok. Így egyrészt tudatosabbak lesztek a hibáitokkal kapcsolatban, másrészt egy éles helyzetben (például ha munka közben is használjátok a nyelvet és gyorsan kell elküldenetek egy e-mailt) is kéznél lesz a helyes alak.

3. Tanuljátok meg a szabályokat

Mikor lesz az angolban az y-ból i? Ha megtanuljátok a legfontosabb szabályokat, az új szavak helyes alakját is könnyebben találjátok majd el.

4. Gyakoroljatok

Ne csak olvassatok, hanem írjatok is sokat - akár üdvözlőkártyákat, e-maileket, rövid sztorikat vagy gondolatokat. A gyakorláshoz ingyenes betűző appokat is használhattok: ha angolul tanultok, próbáljátok ki például ezt (iOS-ra) vagy ezt (Androidra).

5. A hasonló szavak helyesírását együtt tanuljátok meg

Ha például angolul a patriarch szóval van gondotok, tanuljátok meg az arch, az archive, architecture és hasonló szavakat is. Ha az arch helyesírását megjegyzitek, ezek is könnyebben fognak menni.

6. Bontsátok részekre a hosszabb szavakat

A rövidebb szakaszokra könnyebb emlékezni. Például a procastination szót bontsátok négy külön részre: pro-cas-ti-nation. Ebben az esetben pedig már a nation helyesírását is megtanultátok.

Egy-egy emlékeztetőt is kapcsolhattok a szavakhoz: a separate helyesírását pedig úgy tanulhatjátok meg, hogy van benne egy rat, a piece-hez pedig társíthatjátok a piece of pie kifejezést.

7. Használjátok ki a szavak vizualitását

Írjátok le a szót, és nézzétek meg, össze tudjátok-e kapcsolni a jelölt tárggyal. A bed szó például tényleg olyan, mint egy ágy, a balloonban pedig a két 'o' betű két léggömb is lehet.

8. Játsszatok

Akár egyedül, akár másokkal együtt. Szerezzetek be idegen nyelvű keresztrejtvényeket, szókeresőket, vagy játsszatok Scrabble-t az adott nyelven.

Három ingyenes app, amivel gyakorolhatjátok az angol nyelvtant

Nincs nyelvtudás biztos nyelvtani alapok nélkül - de szerencsére már ezek elsajátításához sem szükséges az unalmas tankönyveket bújni. Most három olyan alkalmazást ajánlunk, amivel egyszerűen fejleszthetitek a tudásotokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.