szerző:
Eduline

A Klik úgy szüntette meg a 15. kerületben lévő általános iskolát, hogy arról hivatalosan nem értesítette a szülőket, a pedagógusi kar pedig egy levélből tudta meg: szeptembertől már talán nem lesz állásuk.

©

A Klik váratlanul, egy levélben jelentette be a Neptun Általános Iskola vezetőségének, hogy szeptembertől már nem létezik az iskola, jogutód nélkül megszűnik. Az épületet ugyanis átadják a kínai kéttannyelvű iskolának, amelyik bejelentette bővülési igényét.

A kínai iskola most ugyanis szintén általános iskolaként működik, de gimnáziumi tagozatot akarnak a jövőben indítani. Azt, hogy miért zárják be már szeptembertől az iskolát, a tanári kar sem tudja, hiszen a középiskolai felvételik már lezárultak.

A Neptun utcai iskola bezárásról és átszervezésről előzetesen semmilyen esettanulmány vagy felmérés nem készült, senki sem kérdezte meg a szülőket, tudják-e vállalni, hogy egy távolabbi iskolába kell elvinniük a gyerekeiket. „Csütörtökön jött egy levél, hogy szeptembertől már nincs iskola. A szülőket, tanárokat senki sem kérdezte meg és ennek már megint a gyerekek isszák meg a levét” - nyilatkozta lapunknak egy tanár.

Jövő héten csütörtökön zárul le az elsős felvételi, a tanároknak így közölni kell a szülőkkel, hogy hiába íratták be a Neptun iskolába a gyerekeket, nem oda fognak járni.

A pedagógusi kart úgy tájékoztatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Tyukász Tamás, a tankerületi vezető, hogy megpróbálnak gondoskodni róluk, átmehetnek a Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolába, bár a vezetők azt sem tartották kizártnak, hogy egy messzebbi, nem a kerületben lévő iskolába helyezik át őket, ahova akár több órát is utazniuk kell majd. Ha az áthelyezést nem fogadják el, kirúgják őket és még végkielégítés sem illeti meg a tanárokat.

Arra a Klik és a tankerületi vezető sem tudott választ adni, minden gyerek és tanár átmehet-e az új iskolába, vagy szétszedik a tanulócsoportokat, ugyanis egyelőre nem tudni, van-e elég hely a közel 300 diáknak és a pedagógusoknak, valamint a pedagógus munkáját segítő személyzetnek.

Az Eduline-nak nyilatkozó tanárok nem is saját magukért, sokkal inkább a diákokért aggódnak. Az iskolának német nemzetiségi osztályai is voltak, ők már biztos, hogy nem maradnak együtt. A hetedikes osztálynak is egy másik helyen kell elkezdeni a végzős évét, mely kihatással lehet a jegyeikre, így közvetve a felvételijükre is. Egyelőre azt sem lehet tudni, mi lesz a Neptun Általános Iskola pedagógiai programjaival, hiszen az engedélyezés már márciusban lezárult, tehát az új iskolában hivatalosan már nem működhet a program.

„Ezzel megkezdődött az iskola kivéreztetése, hiszen a szülőket kész tények elé állították, hogy bár a Neptun iskolát ismerik és ezt akarták, ezt nem kaphatják meg, hanem egy másik iskolába kell járatniuk a gyereküket. Ilyen bizonytalan helyzetben pedig egyik szülő sem jó szájízzel íratja be a gyerekét. Ugyanakkor ha nem fogadják el, megeshet, hogy lemaradnak és csak egy sokkal távolabbi iskolában kapnak helyet”– mondta el egy tanár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!